Statsministeren på telttur!

Sommeren 1956 reiste statsminister Einar Gerhardsen, hans gode venn statssekretær Helge Sivertsen og konene deres, Werna og Merle, i bil nedover i Europa. Målet var Italia. «Camping er fin avkobling», sa Gerhardsen til Arbeiderbladet, da de var vel hjemme igjen.
– «Dette er en deilig måte å reise på.»

 • Sivertsensvei koffert
  Campingkofferten som var med på reisen. Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

De reiste i Helges bil og hadde med et spisstelt uten bunn – sydd av fallskjermsilke. De hadde hver sin sovepose og luftmadrasser. Reisebudsjettet var 700 kr pr. snute, og det holdt i mengder. Tilsammen var utgiftene på campingplassene på ca. 100 kroner, mens de tre nettene de bodde på hotell kostet dem 146 kroner. Frokost var i teltet, kaffe og egg ble kokt på primusen. Også kveldsmaten lagde de i teltet. Men middag var gjerne på restaurant. Gerhardsen er full av begeistring for italienske restauranter, der kunne en spise godt og billig: «Vårt inntrykk hele veien var at italienerne alltid var like hyggelige enten vi bestilte mye eller lite.»

 • 1/4
 • 2/4
 • 3/4
 • 4/4

De reiste først sørover langs vestkysten og campet ved badestrender langs Middelhavet. Nordover reiste de langs Adriaterhavskysten og gjennom Roma, Assissi, Ravenna og Venezia. «Over alt det samme inntrykket, vennlige og forekommende mennesker».

«Vår erfaring var», sier Gerhardsen, «God behandling over alt seiv om pengeforbruket var beskjedent.«

Møte i Roma

 • Faksimile. Sogn og Flordane 20.7.1956
  Faksimile. Sogn og Flordane 20.7.1956

I Roma hadde Einar Gerhardsen bestemt seg for å få et møte med Guiseppe Saragat, som var visestatsminister og formann i det sosialdemokratiske partiet.

Gerhardsen, med Helge Sivertsen som ledsager og tolk, oppsøkte regjeringsbygningen der Saragat holdt til. De fremførte sitt ærend, først hos vakter og så hos sekretærer og forværelser.

Da de var kommet til Saragats forværelse, hørte Helge sekretæren si til Saragat: «Det står en mann her. Han vil besøke Dem. Han sier han er statsminister i Norge». Det var åpenbart at dette trodde ikke sekretæren et ord av.

– Men de slapp inn. 

Demokratisk reiseliv

 • Faksimile. Arbeiderbladet 30.7.1956
  Faksimile. Arbeiderbladet 30.7.1956

I intervjuet i Arbeiderbladet peker Einar Gerhardsen på hvor bra denne måten å feriere på er: «Reisen har gitt meg et sterkt inntrykk av hvordan internasjonalt reiseliv i de siste årene er demokratisert, sier Gerhardsen. Det er oppmuntrende at alminnelige mennesker fra mange land kan komme ut og se seg om på en rimelig måte. Det er klart at dette må få en ganske vesentlig betydning. Tusener på tusener reiser i busser og biler, bra folk som er innstilt på å ta seg fram og som forstår å ha det hyggelig og godt.»

Kilder

 • Arbeiderbladet 3.8.1956: GODT BEHANDLET I ITALIA TRASS I SVÆRT BESKJEDENT PENGEFORBRUK. (Intervju med Einar Gerhardsen).
 • Gerhardsen, Einar 1983: «Helge Sivertsen som medarbeider og som venn». I Fram då frendar. Hedersskrift til Helge Sivertsen på 70-års dagen.