Ta gata tilbake – gå ut og lek!

Hvordan lekte folk i gamle dager? Og hvordan leker de nå? Og leker folk mindre nå enn før? Alt dette får du svar på når Norsk Folkemuseum arrangerer Boksen går søndag 26. august. Da inviteres hele slekta med på leken.

• Hoppetau
    Foto: Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Hva: Boksen går
Når: 26. august 2018. Kl 11.00 – 16.00
Hvor: Norsk Folkemuseum

Stadig mer av barnas tid går med til digital lek. Det er derfor viktigere enn noen gang å holde de fysiske lekene i hevd. Noen av disse har overlevd i mannsaldere. Andre har gått i glemmeboka. På søndag hentes de fram og publikum kan leke med jojo, hoppetau, ball, sangleker eller de kan lære å vippe pinne.

Lær av hverandre
Besteforeldre, barn og barnebarn har alle en lek å lære av hverandre. Under arrangementet Boksen går legges det til rette for at de voksne kan lære barna og at barna kan lære de voksne.  Klappeleker er leker som har gått i arv i generasjoner.  Kanskje det er på tide at de voksne legger bort mobilen og blir med på leken?  På søndag har de virkelig sjansen!

Frilek og organisert lek
Mye av dagens lek er organisert gjennom klubber og foreninger, mens frileken får mindre plass. På Norsk Folkemuseum legges det først og fremst til rette for frilek. Det blir likevel veiledning slik at deltagerne kan lære seg lekenes regler.

Bli lekemester
Å leke er å mestre. Derfor får alle barna som deltar tittelen «Lekemester». Og innen de blir mester har de har de helt sikkert lært seg noen nye leker de kan ta med hjem til skolegården eller lekeplassen der de bor.

Klappeleker, sangleker, danseleker, balleker, gjemmeleker, hoppeleker, barkebåter og støping av tinnsoldater er blant lekene man kan delta på. Og kanskje kan du noen andre leker du kan bidra med? Da er det bare å møte opp på Norsk Folkemuseum søndag 26. august.

Jon Ilseng
Program- og kommunikasjonsrådgiver