Se på filmene og svar på spørsmålene. Sett sammen bokstavene fra hvert riktig svar, så får du navnet på en god og næringsrik middag.
Matlaging i gamledager
- 1/1
Haakon Harris / Norsk Folkemuseum
1. Før man fikk kjøleskap oppbevarte man maten i stabburet. Hvorfor står stabburet på stolper?
A. For at man skulle se stabburet på lang avstand.
L. For at ikke mus og rotter skulle komme inn.
S. For at sauene skulle ha et sted å slappe av i skyggen.
2. Det var vanlig å spise grøt flere ganger om dagen.
Hva slags grøt spiste man?
T. Risengrynsgrøt med sukker og kanel.
U. Vassgraut - laget av mel og vann.
E. Sviskegrøt - den hjalp mot treg mage.
Nye matvarer på 1700-tallet
- 1/1
Haakon Harris / Norsk Folkemuseum
4. Hvilke utenlandske matvarer kunne man kjøpe i Norge på 1700-tallet?
N. Kanel og kaffe.
I. Bananer og kiwi.
H. Spagetti og nudler.
3. Hva måtte man passe seg for når man jobbet om bord på en seilskute?
O. Sjøorm.
G. Sjørøvere.
P. At man ikke seilte utenfor verdens ende.
Hverdagsmat i byene
- 1/1
Haakon Harris / Norsk Folkemuseum
5. Hva var viktig når man skulle lage middag til en stor familie?
P. At alle likte maten.
E. At maten var sunn og mettet godt.
A. At maten gikk fort å lage.
6. Hvilke av alternativene er ikke en ekte potetsort?
B. Troll – en potet man lager potetlomper av.
S. Blå kongo – en lilla potet fra Russland.
M. Gullpotet – poteten man lager potetgull av.
Matproduksjon før og nå
- 1/1
Haakon Harris / Norsk Folkemuseum
7. Hva er Gråtass?
F. En fjøsnisse med grå lue.
O. En traktor.
R. En kaninrase.
8. Hva er potetferie?
S. Fri fra skolen så barna kunne være med å ta opp poteter.
U. En ferie bonden tok når han var ferdig med å ta opp potetene.
D. En uke i september hvor ingen skulle spise poteter.
Har du svart riktig på alle spørsmålene?
Sett sammen bokstavene fra hvert riktig svar. Da vil du få navnet på en god og næringsrik matrett som mange spiste til middag før i tiden.
____ ____ ____ ____ ____ ____ ____ ____
1 2 3 4 5 6 7 8