Hopp til hovedinnhold

Ung på Enerhaugen

Enerhaugen på 1950-tallet var ikke bare gamle hus og gamle mennesker, men også et levende ungdomsmiljø.

Norsk Folkemuseum har lenge hatt en aktiv innsamling av bilder fra Enerhaugen, og for en tid siden kom museet over unike bilder fra ungdomstida på «Haugen» på 1950-tallet.

  • 1/1
    «Her er Enerhaugsgjengen som er blitt litt eldre og da trakk vi oss ned til Bjørndalstrappa i Smedgata, hvor vi møttes for å planlegge forskjellige aktiviteter. Vi kunne bestemme oss for å spille fotball på løkka, eller i Smedgata, leke gjemsel, slå ball, kaste på stikka, eller dra på kino. Fra venstre: Roger Johansen, Harald M Karlsen, Kent Johansen, Olaf E Olsen, Arild Andreassen og Sigurd Erik Johansen,»

Museet  har samarbeidet med en entusiastisk gjeng av «ungdommer» fra denne tiden. Denne «gjengen» samler selv inn egne private fotografier og opplysninger om bildene. Flere av dem har vært dyktige hobbyfotografer og bildene er derfor svært gode, både med hensyn til motivvalg og bildekvalitet. I dette fotomaterialet kan en følge denne vennegjengen fra de er barn på slutten av førtitallet fram til ungdomstida omkring 1960, da de gamle husene på Enerhaugen ble revet. Familiene deres flyttet da inn i nye OBOS-leiligheter både på Enerhaugen og andre steder i byen.

Fotografiene er nå digitalisert og katalogisert.

Sigurd Johansen har vært sentral i prosjekt.

Til venstre Sigurd sammen med foreldre Ragnar og Olga Johansen og småbrødrene Kent og Roger. Sigurd på farens arm. Til høyre, noen år seinere, i midten mellom brødrene.

  • 1/2
  • 2/2

Om bildet til høyre forteller Sigurd: "Kent, Sigurd og Roger Johansen kledd i Freia sjokolade jakker. Det var populært å selge sjokolade på idrettsstevner for å tjene penger og samtidig komme gratis inn på idrettsarrangementer. Andre barn på haugen jobbet med lotterisalg, levere ut aviser, selge syrinbuketter når syrinene blomstret. Om sommeren ble det også sommerjobber."

Les artikkel om prosjektet i Museumsbulletinen

Se alle fotografiene i utstillingen

  • 1/19
    Her er vennegjengen Roger, Turid og Kent øverst i Langleiken 13. Denne vennegjengen ble ofte sett på som en enhet. Disse tre har opplevd mange ting sammen som nå er minner fra en tid da ansvar og alvor ikke fantes. Disse tre kan godt være symbolet på enighet og kameratskap.
  • 2/19
    Oversikt over trehusbebyggelse på Enerhaugen. I 1947 ble det vedtatt at de gamle trehusene skulle rives. I 1959 startet arbeidet med saneringen.
  • 3/19
    Oversikt over trehusbebyggelse på Enerhaugen. I 1947 ble det vedtatt at de gamle trehusene skulle rives. I 1959 startet arbeidet med saneringen.
  • 4/19
    Dette er Stupingata 4. Dette var det siste trehuset som sto igjen på gata. Bildet er tatt våren 1960/61.
  • 5/19
    Vi flyttet fra Langleiken til Stupingata i 1958. Det var stor lykke da vi kom dit hvor det var innlagt vann, men fortsatt utedo. Det var ikke mange hus igjen rundt oss. Da de rev uthuset til nabohuset, rev de også veggen til vår utedo, så vi fikk utsikt ned til Grønland. Da fant de ut at de like godt kunne rive resten av uthuset vårt også. Så sto vi da der uten do. Etterhvert fikk vi ny vedbod og do. Bildet er tatt våren 1960/61.
  • 6/19
    Rivning av Langleiken 3. Husene ble revet manuelt. Materialene sagde vi opp til ved for vinteren. Noe ved ble også lagt i kokssekker og solgt på dørene i nabolaget.
  • 7/19
    Danseball hos Per Røtvoll danseskole i Sandaker Samfunnshus i 1957. Det var en tradisjon for oss på Enerhaugen å gå på danseskole. De eldste gikk på Ring og de yngre på Per Røtvoll. Dette var viktig, så vi kunne oppføre oss i en hver situasjon.
  • 8/19
    Her er Enerhaugsgjengen klar for sykkeltur. Det var turer hver helg. Sykkelturene gikk til badeplasser i Osloområdene, blant annet Bekkensten med overnatting, markaturer, krepseturer til Lysern, eller langturer til Sørlandet. Bildet er tatt utenfor Langleiken 9.
  • 9/19
    Her er Enerhaugsgjengen blitt litt eldre og da trakk vi oss ned til Bjørndalstrappa i Smedgata, hvor vi møttes for å planlegge forskjellige aktiviteter. Vi kunne bestemme oss for å spille fotball på «løkka» eller i Smedgata, leke gjemsel, slå ball, kaste på stikka, eller dra på kino.
  • 10/19
    Sigurd og Roger Johansen feier gata utenfor Langleiken 9. Det var det eneste vedlikeholdet som ble gjort.
  • 11/19
    Bildet er fra Johannesgata. Jeg Wenche Olsen bodde med mamma og pappa der, fram til ca. april-mai 1945. Jeg var ca. 2 år. Det var kun et rom med strøm, men ikke innlagt vann. Bildet er tatt før Bodil Rødberg Larsen og jeg skulle reise på feriekolonien. Vi skulle være på forskjellige steder. Koloniene var på Hadeland. Veska som står i forgrunn er min. Tror Bodil er 8-9 år og jeg 9-10 år. Vi var pene i tøyet fordi det var reisetøy, som ble hengt bort under oppholdet.
  • 12/19
    Kent, Sigurd og Roger Johansen kledd i Freia sjokoladejakker. Det var populært å selge sjokolade på idrettsstevner for å tjene penger og samtidig komme gratis inn. Andre barn på «haugen» jobbet med lotterisalg, leverte ut aviser eller solgte syrinbuketter når syrinene blomstret.
  • 13/19
    Konfirmasjonen til Kent og Roger Johansen i Langleiken 9. Alle ble servert middag og kaffe, samt flere kakeslag. Det var trangt, men hyggelig å samle familien som hadde kommet helt fra Flisa. Alle måtte tilpasse seg forholdene.
  • 14/19
    Her skal Sigurd Erik Johansen (foran) og Harald M. Karlsen (bak) på tur til Kragerø. Da Sigurd ble 16 år ville han ha motorsykkel. Takket være konfirmasjons-penger, penger han tjente på sjokoladesalg og gaven fra Steffensen, fikk han kjøpt en Tempo Swing 125 cc. Den ble utstyrt med lastebrett og veltebøyler.
  • 15/19
    Barnedåp i Langleiken 12. Sommeren 1947 som var veldig varm, og da var det deilig å ha plass nok til å flytte selskapet ut i det fri.
  • 16/19
    Kveldsmat hos Johansen i Langleiken 9. Turid var nabojente og lekekamerat til Kent og Roger. Barna på Enerhaugen vanket fritt rundt hos naboene. Middagen og kveldsmaten ble inntatt i stua. Om natta var stua soveværelset til foreldrene. Kent og Turid sitter på en Saxodivan som om natta ble til dobbeltseng.
  • 17/19
    Odd Karlsen, bror til Harald M. Karlsen, var en av de første på «Haugen» som tok høyere utdanning. Her ser vi bilen som han og hans klassekamerater hadde kjøpt som russebil i 1959. Enerhaugsgjengen hjalp til for å få bilen trygt plassert. Bildet er tatt utenfor Langleiken 11.
  • 18/19
    Her er Enerhaugsgjengen som skal på telttur til Langøyene. Vi brukte å dra dit ut i begynnelsen av mai, da de første ferjene til Langøyene startet for året. Der fant vi oss en fin plass, hvor teltene ble stående utover sommeren til vi trengte de til et annet sted. Ihelgene dro vi til Langøyene og brukte det som vår avveksling til livet på «Haugen». Bildet er tatt utenfor Langleiken9, hvor familiene Olsen og Johansen bodde. Bak helt til høyre står Herr Johansen for å se oss vel avgårde.
  • 19/19
    Sigurd Erik Johansen ikledd turndrakta til Tøyen turn. Treningen foregikk på Herlebsskole. Det var sirkeltrening og øvelser på matter ( stupe kråke, slå stift og hjul), hoppe over kasse, trene i ringer. Flere fra gjengen var med. Jenter på mandager og torsdager, gutter tirsdager og fredager. Vi gikk samlet fra Enerhaugen til Herlebsskole. Alle skulle være med hver gang. Stor stas å bli forturner, for da kunne gutta gå med forturner -bånd/skjerf. En gang i året deltok vi på kretsturnstevnet på Bislett. Senere ble det fotball, ishockey og bandy i Sterling. Det som var spesielt, var at det som en gjorde, gjorde også mange fra gjengen. Om man hadde talent eller ikke, spilte ingen rolle.
  • 1/1
    20. juni 2019 var det «generalprøve» på åpning av utstillingen dvs. møte med «ungdomsgjengen» fra 1950-tallet som har stått for innsamlingen av bildene utstillingen inneholder. Hele gjengen var møtt opp, med Sigurd Johansen, som har vært og er en drivkraft i prosjektet, i spissen. Tilstede var også Thorill og Jørn Hilton, hovedpersonene i «En slektssaga på Enerhaugen» som åpnet på museet i 2012. Her er alle som var med på møtet fotografert utenfor bensinstasjonen fra Holmestrand, tvers over gata for OBOS-gården. Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Prosjektgruppe

Utstilling

Utstillingen Ung på Enerhaugen vat åpen i OBOS-gården – Wessels gate 15 fra sommeren 2019 til sommeren 2022.