Ungdommen tar over på Norsk Folkemuseum

Hvordan får man ungdom interessert i å dra på et arrangement på et museum i stedet for å dra på fest på Halloween? Dette har en gruppe elever på Elvebakken videregående skole fått bryne seg på.

  • Elever sitter rundt et bord og jobber (Foto/Photo)
    1/1
    Elvebakken videregående skole

Søndag inntar skrekken Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Dette feires med et Halloween-arrangement for både små og store. Mens programmet for de minste inneholder ansiktsmaling og gresskar, blir det skrekkfilm og ekspedisjon i museets gamle gravkammer for de over 15 år.  

Det er arrangementet for de over 15 som elevene på Elvebakken har vært med på å planlegge og markedsføre. De har laget alt fra grafiske plakater, tekst til webside og videoer på sosiale medier.  

 –Det å kunne bli med på et oppdrag utenfra har vært veldig lærerikt og ikke minst krevende. Markedsføringsrollen er mye vanskeligere enn det man skulle trodd, sier medieelev Embla Kristoffersen Sjøvoll (15) ved Elvebakken videregående skole.  

–For å gjøre det interessant for ungdom, måtte vi gå etter egne erfaringer, og se hva vi selv ville blitt tiltrukket av. Hva hadde jeg syntes var kult?, sier medieelev Marie Louise Lied (16).  

–Det er mye som ligger godt til rette for å lage en skummel Halloween på Folkemuseet. Vi har både gravkamre og eldgamle hus som har sett litt av hvert, men vi erkjente at for å få flere ungdommer til å komme ut hit, måtte vi la ungdommen fortelle om det selv, uten for mye innblanding fra oss, sier arrangementsansvarlig ved Norsk Folkemuseum Karine Munch.  

Elevenes mål har vært å tiltrekke ungdom på sin egen alder, noe som har vist seg å være langt mer utfordrende enn de først trodde. De har vært bevisste på ordbruken for å interessere målgruppa. Noe av det elevene har måttet endre, var navnet på arrangementet som før het Skumlest.

–Navnet vi har nå, «Graverens hevn», forteller jo litt om en eventuell historie bak, som kanskje kan skape litt mer interesse blant ungdom, sier Marie Louise Lied.  

  • Graverens hevn plakat (Foto/Photo)
    1/1
    Ingrid Holstad /Elvebakken videregående skole

–Vi tenker jo ikke så mye på hvilke ord vi bruker i hverdagen og i vennegjengen, men det ble vi nødt til å gjøre nå. Nå måtte vi tenke på hva som kunne høres ut som noe for ungdom, uten å virke som en kul syttiåring som prøver å skrive ungdommelig, sier hun. 

I tillegg har elever i faget kunst og skapende arbeid laget film inspirert av døden som skal vises med prosjektor i gravkammeret på Folkemuseet.   

–Vi startet med å prate en del om døden som tema og filosofisk spørsmål. Nå lager vi film på Folkemuseet som skal vises på Halloween. Det er en abstrakt ekspresjonistisk skrekkfilm, med mål om å vekke en indre uro hos de som ser på. Jeg tror videoene vil få et helt annet uttrykk i den settingen, så det vil bli skumlere bare fordi det er mørkt, i et gravkammer og på Halloween, sier elev Brage Eikanger Hagen (18).  

Norsk Folkemuseum har tatt til seg innspillene fra elevene, og ikke bare endret navnet, men også senket inngangsprisen og gjort matserveringen gratis.  For museet har dette vært et veldig nyttig samarbeid hvor de har fått lære mye om målgruppen og deres preferanser.  

–Før vi begynte, sa min egen datter at ingen på hennes alder ville være interessert i å være her ute på Halloween. Men nå har det blitt en snakkis både på Elvebakken og andre skoler i byen, sier Munch.  

Skrevet av: Frida Skirbekk (18) og Andrea Holm Tanderø (17), elever ved Elvebakken videregående skole. 

Kontaktpersoner:

Arrangementsansvarlig Karine Munch
karine.munch@norskfolkemuseum.no / 909 28 563

Medielærer Elvebakken videregående: Lene Amundsen
lene.amundsen@osloskolen.no / 990 00 719