- 1/1
Fasaden på «Bysamlingen» før ombygningen som ble påbegynt i 2016. Anne-Lise Reindfelt / Norsk Folkemuseum
Bygningen på nordsiden av Torget er tegnet av arkitekt Henrik Bull etter er utkast av arkitekt Benedicta Haslund, og oppført i 1914. Eksteriøret er inspirert av arkitekturen i Christiania på 1600- 0g 1700-tallet. Fram til begynnelsen av 1990-tallet inneholdt bygningen «Byavdelingen», en stilhistorisk oppstilling av møbler og bohave fra 1500-tallet til ca. 1900. Utstillingen omfattet også tilflyttede originalinteriører, blant annet den første stortingssalen (i 1994 flyttet til museets Besøksenter) og Henrik Ibsens arbeidsværelse (flyttet til Ibsenmuseet i Arbinsgate).
Utstillingen «TidsRom» er under montering i bygningen og åpner i 2020.
Porten fra Torget ut til Friluftsmuseet er fra «Stiftsgården», Rådhusgata 13 i Oslo.
De øvrige bygningene rundt Torget er tegnet av arkitektene Bjercke og Eliassen og oppført i 1932—34. Bygningen på østsiden av Torget – «Bondebygg» – inneholder utstillinger av folkekunst og folkedrakt, mens bygningen på vestsiden – «C-bygg» – i dag inneholder utstillingene «Norsk kirkekunst», «Reformasjonen» og «Samisk kultur».
- 1/1
Inngangspartiet til utstillingsbygningene fotografert vinteren 1993 Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum
Bygningen på Torgets sørside – «Hallen» – er inngangspartiet som binder sammen «Bondebygg» og «C-bygg» og særutstillingsbygningen «Vognremissen». Den siste ble oppført 1987-88 og tegnet av arkitektkontoret Telje-Torp-Aasen.
Fra begynnelse innehold «Bondebygg« Bygdesamlingene fordelt på tre etasjer, mens «C-bygg» innehold de såkalte systematiske samlingene: Kirkeavdelingen med Gammel folketro og Begravelse og kirkegård, Landbruksmuseet, Ride- og kjøretøy, Vevnad, Gamle norske varer, Husflid og Håndverk. Musikk og leketøy var i etasjen over Hallen.
Reidar Kjellberg
var konservator på museet da de tre fløyene ble oppført og har beskrevet utformingen:
«Der var denne gang ikke gjort noe forsøk på å utforme fasadene etter bestemte forbilder fra eldre arkitektur, slik det var tilfelle med bygningen fra 1914. Men Aall ønsket ikke at museet skulde bli ensidig preget av øyeblikkets stilstrømninger, fasadene var derfor heller ikke utpreget moderne, og ved plaseringen av husene, ved detaljutforming og fargevalg hadde en søkt å få fram noe av stemningen fra gamle byplasser. Midtbygningen var en rolig, symmetrisk blokk med hvite murflater og blågønne dører og vinduer. Bygningen for bygdekultur stod med grove, grå pussflater og røde vindusrammer, og to rekker kvistvinduer stakk opp av det røde mursteinstaket. Den motsatte fløyen hadde en uregelmessig utforming, som svarte god til det mangeartede formål bygningen skulde tjene; enkelte partier stod med grå puss eller gule vegger med rede vinduer, mens resten av fløyen var bygd av rød murstein og hadde blå vinduer. Den gikk like inn til den eldre fløyen med sine grønne og grå fasader og muntre innslag av rødt og blått i vinduer og inngangsdør.»
Bergensporten
Kopi av Stadsporten i Bergen som ble bygd 1628- 1645. Kopien ble oppført på Norsk Folkemuseum i 1900 som inngang til museumsområdet.
De første utstillingsbygningene
Norsk Folkemuseums første utstillingsbygninger var anlagt rundt «Torvet» og sto ferdig til «Den kulturhistoriske Utstilling 1901»