Hopp til hovedinnhold

Stue fra Væråsmogen

Stua er bygd av Kjøstel Gulbrandson fra Gjellerud i Flesberg, som i sin tid ble betraktet som en svært habil byggmester, og som satte opp en rekke hus i Flesberg.

 • Stue fra Væråsmogen
  1/1
  Stue fra Væråsmogen Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum
 • Grupper, Kvinne- og mannsdrakt
  Bildet viser Berit Kjøstelsdatter og mannen Herbrand Christopherson Berget. Berit var datter av byggmester Kjøstel Guldbrandson, og bodde på Væråsmogen frem til hun giftet seg som 30-åring. På bildet bærer Berit den typisle drakten fra Flesberg, og viser datidens draktskikk for en gift kvinne. Bildet er hentet fra DigitaltMuseum. Se digitaltmuseum.no/011013430715

Grunnplanen er «akershusisk», som Eilert Sundt kalte den, og består av to rom, stuerommet og kammerset, med inngangsdør direkte inn til stuerommet, omtrent midt på fasadeveggen. 

En utenpåliggende sval ble mer nødvendig når døra gikk rett inn i stuerommet. Her er selve dørsvalen supplert med en smalere sval som går rundt stuehjørnet, langs kortveggen og har en do innerst. 

Blyglassvinduene er delvis de originale. Skyvelemmen for vinduet nærmest senga skjermet mot trekk. Inne i stua er jernovnen varmekilde i tillegg til peisen. I kammerset er det også en peis, som kunne brukes til matlaging av kårfolket, slekt eller andre som brukte rommet.

Stue fra Væråsmogen

 • Fra: Flesberg
 • Bygget: ca. 1750-1800
 • Oppført på museet: 1914
 • Bygningsnummer: 023
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1