Hopp til hovedinnhold

Omvisning:
«Kjærlighet i borgerskap og embetsstand»

Velkommen til omvisning i utstillingen Tidsrom 1600-1914. Her blir du kjent med fire ektepar og kjærlighetshistorier som avdekker fascinerende og tankevekkende fortellinger.

  • Stian Nybru

Omvisningen tar deg med inn i ekteskapene til adelsmannen Ove Bjelke på 1600-tallet, sogneprest Peter Heinrich Wolff på 1700-tallet, sangerinne og embedsmannsdatter Kirsten Kaas i årene rundt 1800, og jurist og politiker Jørgen Herman Vogt på 1800-tallet. Hva slags kjærlighet var det mellom mann og kone i disse ekteskapene? Fortellingen løfter frem samtidens perspektiver på kjærlighet, og viser hvordan oppfatninger av kjærlighet endrer seg i perioden 1600-1914. 

Ekteskapene og kjærlighetshistoriene viser hvordan allianser, verdier, roller, forpliktelser, økonomiske hensyn, strategiske valg, og følelser står i forbindelser til datidens kjærlighetsidealer og synet på ekteskapet. Her handler det om alt fra, livslange ekteskap, intens kjærlighet, kortvarig lykke, status, svik og bedrag, ekte og uekte barn til, ekteskap med store aldersforskjeller, lovlige skilsmisser, minnelige ordninger, og hyppige ekteskapsinngåelser som noe helt naturlig.  

Er vår tids oppfatninger av kjærlighet gjenkjennelige i fortellingene om ekteskapene til Bjelke, Wolff, Kaas, og Vogt? 

Praktisk informasjon

  • Når: Hver tirsdag og torsdag i juni kl. 13.00​
  • Varighet: 45 minutter
  • Språk: Norsk (tirsdag) og engelsk (torsdag)

Omvisningen er inkludert i inngangsbilletter. Oppmøte i foajeen til utstilingen. 

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1