Vi klipper og parterer sauen

Tiden har kommet til å klippe sauene våre. Samtidig lærer vi bort alt hva man kan bruke sauen til, som ull, instrumenter og mat. Vi parterer ikke de samme sauene som vi klipper, men har eksperter som viser hvordan man lager mat av ulike deler av sauen. Her blir det også smaksprøver.

Hva: Hel Sau
Når: 9. september 2018. Kl 11.00 - 16.00
Hvor: Norsk Folkemuseum

• 011016_mb_158.jpg
    Morten Brun /

En klippefest med saks og maskin
Å se en stor lodden sau bli klipt til et nakent lite dyr er stor underholdning for liten og stor. Dette er blant de mest klassiske arrangementene vi har, og det er alltid god stemning. Se gjerne vedlagt video.

Lag mat av sauen
Man skulle kanskje tro at barn synes det er ekkelt å lage mat av en sau, mens andre søte sauer blir klippet rett utenfor vinduet. Erfaringen vår er at dette går helt fint. Både voksne eksperter på mat og ungene synes det er spennende å se hvordan man for eksempel lager fårikal på den riktige måten. Man kan også lære hvordan de var en del flinkere i gamle dager til å utnytte hele dyret i kostholdet.

Forsking på ulla med Oslo Fylkes husflidslag
Ull er både klær og garn, men også både lek og forsking. Ungene inviteres til å utforske ulla på ulike forskningsstasjoner. Det hele under kyndig veiledning av Oslo Fylkeshusflidslags dyktige folk.

Instrumenter av sauen
Å lage instrumenter av et sauehorn er en kunst de færreste behersker. Odd Sylvarnes Lund er derimot ekspert på dette. Han viser hvordan hornet blir til et instrument. I tillegg spiller han gjerne noen gamle toner på sine nylagde instrumenter.

Her er lenke til film fra tidligere arrangement

Her er lenke til mer info om arrangementet

Jon Ilseng
Program- og kommunikasjonsrådgiver