Hopp til hovedinnhold

Vifter og flørting

Visste du at det på 1700-tallet fantes et eget viftespråk der spesielt flørting ble kommunisert?

Faktisk ble det opprettet et eget vifteakademi i London på denne tiden. Her skulle unge kvinner lære seg å kapre ektemenn. 

Vifter av ulike slag har eksistert i uminnelige tider. De har blitt brukt både i religiøse ritualer og som en del av sykepleien. I utstillingen TIDSROM 1600-1914 er det imidlertid andre vifter som står i fokus – de som på 1700-tallet var en del av kvinnemoten. 

 • En vifte
  1/2
  Norsk Folkemuseum
 • Vifte i etui
  2/2
  Norsk Folkemuseum

Det finnes en rekke ulike typer vifter, blant annet skjermvifter, brisévifter og fjærvifter. Viften på bildet er såkalte foldevifter og ligner på de viftene vi kjenner i dag. Disse ble sannsynligvis oppfunnet i Japan eller Sør-Korea, før den spredte seg til Kina og etter hvert til Europa. Fra slutten av 1600-tallet ble et stort antall vifter importert fra Asia, av europeiske handelsmenn.

 • En rosa vifte
  1/3
  Norsk Folkemuseum
 • Nærbilde av en rosa vifte
  2/3
  Norsk Folkemuseum
 • Nærbilde av en rosa vifte
  3/3
  Norsk Folkemuseum

Den rosa viften på bildet har tilhørt Dobora Kathrine Louise Arctander (1765–1833) og kommer fra Thaulowsamlingen. For en velkledd europeisk dame på 1700-tallet, var vifter en selvfølgelig del av garderoben. Vifter passet til alle anledninger, og enten det var ute, inne, til fest eller begravelse, så fulgte viften med. Viftemoten fortsatte i flere hundre år. Dette ser vi på sort-hvitt bildet av den sittende kvinnen, som viser frøken Larsen i en nydelig kjole med en vifte i hendene, foreviget av fotograf Gustav Borgen, rundt 1910.

 • 1/1

Å kommunisere med vifter på en korrekt og elegant måte var en krevende kunst. Det ble gitt ut bøker om temaet, og både i Paris og i London ble det opprettet skoler som skulle lære fornemme damer å kommunisere med vifter. Dette førte til at det ble en felles forståelse av «viftespråket». Hvis en kvinne pekte på seg selv med lukket vifte signaliserte det «jeg vil være sammen med deg». Berørte kvinnen høyre øye med en lukket vifte var det en måte å spørre om «når ses vi» på.