Hopp til hovedinnhold

Stue fra Nordre Yli

Heddal i Notodden kommune, ca. 1750-1800
Bygningsnummer 131

 • Stue fra Nordre Yli
  1/1
  Stue fra Nordre Yli Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

Denne toetasjes stuetypen – «uppstugu» – kom som en nyhet på 1500 tallet, først på embetsgårder, men ble utbredt hos velstående bønder i løpet av oppgangstidene på 1700-tallet. Peis med pipe gjorde det mulig å bygge i to fulle etasjer med ildsted i begge.

Svalen med trapp er karakteristisk for bygninger av denne typen i Telemark. Fra svalen kommer man i inn i forstua. Innerst i svalen er det en do, noe som ellers ikke var vanlig før mot slutten av 1800-tallet.

Inventaret er renessansepreget med fint skåret ornamentikk. Innenfor døra står en himmelseng fastbygd med et skap som skjulte kjellernedgangen.

«Uppstugu» i overetasjen var et representativt sove og gjesterom, som avløste loftet. Disse rommene ble oppvarmet med etasjeovn i jern, i sin tid et statussymbol som viser rommets betydning.

Innredningen fra begynnelsen av 1800-tallet er utført av treskjæreren Tarald Olsen Haugen. Den bærer preg av hans karakteristiske stilblanding, av renessanseornamentikk, barokkpregede fyllinger og klassisistisk listverk med rosetter i hjørnene.

Overført til museet 1908, gjenoppført 1910

 • 1/3
  131 Stue fra Nordre Yli
 • 2/3
  131 Stue fra Nordre Yli
 • 3/3
  131 Stue fra Nordre Yli