Idéen om tilbakeføring av samiske gjenstander fra Norsk Folkemuseum har modnet gradvis gjennom mange år. Etter at de samiske museene ble etablert på 1970-1980-tallet, har spørsmål om tilbakeføring av samisk kulturarv vært et aktuelt tema.
Bjørn Aarseth, som var bestyrer for Folkemuseets samiske avdeling fra 1982 til 1993, besluttet å ikke lenger samle eldre samisk materiale. I stedet gikk han inn for å langtidsdeponere gjenstander til de samiske museene. Aarseth var av den mening at Folkemuseet hadde et ansvar for å hjelpe nye og mindre museer med å bygge opp sine samlinger og kompetanse.
Leif Pareli som jobbet som konservator på Folkemuseet siden 1987 (-2018), og etter hvert overtok stillingen og oppgavene etter Bjørn Aarseth, deltok aktivt blant annet gjennom ICOM i internasjonale diskusjoner om vern av kulturarv og repatriering. I 2007 ble en sluttkonferanse i prosjektet Recalling Ancestral Voices avholdt i Inari i Nord-Finland hvor Folkemuseet var invitert til å redegjøre for sin holdning til spørsmålet om repatriering.
Tiden var kommet for å ta et standpunkt, og Folkemuseets styre stilte seg velvillig til å diskutere med Sametinget om en tilbakeføring av deler av den samiske samlingen. Etter denne konferansen tok Folkemuseet kontakt med Sametinget og foreslo et møte for å diskutere videre arbeid med denne saken. Kontakt med UiO Kulturhistorisk museum, som formell eier av ca. 2700 gjenstander deponert fra UEM i 1951, ble også etablert.