1.-4. trinn

Velkommen til læring og lek også utenfor klasserommet. Omviserne møter småskoletrinnet med varme smil og lyttende nærvær, og formidler gjennom dramapedagogikk, muntlig fortelling og aktivitet.

Varighet per omvisning: 45 min.​ Pris: 500,- per omvisning  Når: På hele klokkeslett, må forhåndsbestilles. Antall: Maks 30 elever per omvisning 

Ta gjerne kontakt for spørsmål eller bestilling!

Skolestua

 • Skolestua undetvisning (Foto/Photo)
  Frøken er streng, men rettferdig. Foto: Norsk Folkemuseum

​Med enkle kostymer og trygge rammer for rollespill og handling, forbereder omviseren elevene på en tidsreise hundre år tilbake i tid. Da ringer Frøken med skolebjella, og timen begynner. På smale benker med skjeve pulter skriver elevene på hver sin tavle med griffel, og det iler av skrekkblandet fryd når skammekroken blir tatt i bruk. Vi stopper opp underveis, og setter ord på inntrykkene til slutt.    Varighet:45 min. Når:  Hver hele time   Metode:Dramapedagogisk

Eventyrstunden Det var en gang

 • Ved peisen (Foto/Photo)
  Stemningsfullt ved peisen. Haakon Michael Harris / Norsk Folkemuseum

Bli med inn i en tussmørk stue. Flammene flakker varmt fra bålet eller skinner mykt fra lysestaken. Akkurat som i gamledager får elevene drømme seg bort, hvile og le når omviseren forteller forunderlige, tullete eller dramatiske folkeeventyr. Eventyrfortellingen settes i kulturhistoriske sammenhenger, omviseren forklarer ord og begreper, og tilpasser etter alder.


Varighet:  45 min. Når:  Hver hele time Metode:  Fortellerstund​

Jul oppe i lia

 • "Her kommer du og jeg og dompapen" (Foto/Photo)
  Nina Kvien Gulbrandsen, NorskFolkemuseum

Passer for 1. - 3. trinn
Uke 48, 49, 50 og 51, alle ukedager.
Vi ønsker velkommen til førjulsmoro fritt etter Alf Prøysens fortelling om «Den vesle bygda som glømte at det var jul». Barna synger og traller om dompapen sammen med omviser i kostyme. På vei gjennom museet får barna høre om kornband og andre juletradisjoner.  Barna lever seg inn i fortellingen om den vesle jenta fra den lille gården oppe i lia - hun som reddet julefeiringa for hele bygda. Til slutt koser vi oss med julekaker inne i den vesle stua. Vi vil gjerne ha beskjed om eventuelle matallergier på forhånd, slik at alle får smake!

Carsten gleder seg til jul

 • En dame sitter med en dukke på fanget (Foto/Photo)
  Norsk Folkemuseum

Passer for 1. og 2. trinn
Uke 48,49, 50 og 51
Sammen med omviseren lukter, marsjerer, føler, spør, synger og lister elevene seg gjennom den store innendørsutstillingen Tidsrom. Først tryller elevene så dokka Carsten blir levende. Carsten er en liten gutt fra gamledager som er veldig glad i jul. Da er det så mange rare smaker og lukter, og så kommer snille grandtante på besøk fra Tyskland. Der er det vanlig med pyntete TRÆR inne! Carsten viser fram og forteller masse rart fra det kjempestore huset han bor i. Mye skal brukes i de store juleselskapene. Det får ikke barn være med. Men Carsten er så fryktelig nysgjerrig på alt som foregår! Særlig på kjøkkenet, der barn egentlig ikke har lov til å være....

Nissestreker

 • (Foto/Photo)
  Nina Kvien Gulbrandsen, Norsk Folkemuseum

Passer for 1. -4. trinn. 
Tilbys også på tegnspråk.
Uke 48, 49, 50 og 51, alle ukedager.

Det finnes andre nisser enn julenissen! I norsk folketro er det flere forskjellige nisser. Den mest kjente av dem er nok fjøsnissen. En liten kar det gårdsfolket gjorde klokt i å stelle pent med før jul, ellers kunne det gå riktig så galt. På Folkemuseet hører elevene elleville og gøyale historier om hvordan det kunne gå dersom fjøsnissen ikke fikk det som han ville. Men også om hvor flittig og hjelpsom han kunne være mot dem han bodde hos. I autentiske omgivelser inviteres elevene til å bruke fantasien og leve seg inn i en verden med fjøsnisser og stallnisser.

Så går vi rundt om en enebærbusk

 • Julemarked på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  Morten Brun

Passer for 1.-4.trinn.
Uke 48, 49, 50, 51, alle ukedager.
Vask av tøy hørte med i julestria, og her får elevene gjøre det som i gamle dager: De vasker, skyller, henger opp, ruller og stryker tøy - akkurat som i sangen "Så går vi rundt om en enebærbusk". Gulvet må også skures før alle får en velfortjent hvil. Inne i den julepyntete stua knitrer det i peisen, lysene tennes i stakene, og alle får smake julebakst. Til slutt går vi ut til enebærbusken i tunet, lager en ring, og synger sangleken.