1.-4. trinn

Velkommen til læring og lek også utenfor klasserommet! Omviserne møter småskoletrinnet med varme smil og lyttende nærvær, og formidler gjennom dramapedagogikk, muntlig fortelling og aktivitet.

Alle omvisninger må forhåndsbestilles - bruk lenken nederst på siden. Vi har ofte mulighet til å ha omvisning for et helt trinn parallelt, mens omvisningene Skolestua og Da Ole og Ingeborg var gjetere, har kapasitet til én klasse om gangen.

Det var en gang

 • Ved peisen
  Stemningsfullt ved peisen. Haakon Michael Harris / Norsk Folkemuseum

Bli med inn i en tussmørk stue. Flammene flakker fra bålet eller fra et enslig lys. Akkurat som i gamledager får elevene drømme seg bort, hvile og le når omviseren forteller forunderlige, tullete eller dramatiske folkeeventyr. Eventyrfortellingen settes i kulturhistoriske sammenhenger, omviseren forklarer ord og begreper, og tilpasser etter alder.

Varighet:  45 min. Når:  Hver hele time. Metode:  Fortellerstund 

Skolestua

 • Skolestua undetvisning
  Frøken er streng, men rettferdig.

Med enkle kostymer og trygge rammer for rollespill og handling, forbereder omviseren elevene på en tidsreise hundre år tilbake i tid. Da ringer Frøken med skolebjella, og timen begynner. På smale benker med skjeve pulter skriver elevene på hver sin tavle med griffel, og det iler av skrekkblandet fryd når skammekroken blir tatt i bruk. Vi stopper opp underveis, og setter ord på inntrykkene til slutt.       

                                                              

Varighet: 45 min. Når: Hver hele time. Metode:  Dramapedagogikk. 

Da Ole og Ingeborg var gjetere

 • Tidenes bryllup på Norsk Folkemuseum, fra Hallingdalstunet med tømmerbygninger i grønne omgivelser
  Et hyggelig miljø utenfor Gulsvikstua. Foto: Anne Husbyn

Omviser er i rolle som budeie, elevene er aktive som seg selv. I det gamle bondesamfunnet hjalp barna til med stort og smått, også med stell og pass av dyra. Budeia forteller om da hun selv var barn, om kontrasten fra vinter og sultefóring i fjøset, til deilig sommer på setra -  og om det store ansvaret som gjeter. Det kunne være slitsomt, men koselig og spennende også! Passer best for 1.-3. trinn. 


Varighet:
45 min. Når: Hver hele time. Metode: Dramapedagogikk.

Barn i lek og arbeid

 • Kolonialen i Gamlebyen på Norsk Folkemuseum. Forstadshus fra Vognmannsgata 9, Vaterland.
  Barn gikk ærend til Kolonialen. Haakon Harris, Norsk Folkemuseum.

I Gamlebyen står de ulike husene tett i tett, og elevene må også klumpe seg sammen for å få plass i trange trehus. Sammen med omviseren finner elevene ut hvordan det var å være barn i byen lenge før bilene kom. Hva slags lyder, farer og lukter fylte gatebildet? Vi vandrer på kryss og tvers i bakgårder, gater, portrom og smug, og øver på å hilse pent før vi går ærendet vårt i Kolonialen. 

Varighet:
45 min. Når: Hver hele time. Metode: Dialog og dramapedagogikk.

Karding og spinning

 • Barn i drakt spinner ull
  Fra ulltull til ulltråd. Morten Brun

I uthusene på tunet handler det om husdyrhold i gamledager. Inne ved peisen karder elevene først ull, før de spinner den på handtein. Etter munter, frustrert og intens konsentrasjon får alle til en mer eller mindre bulkete garnstump, og kan trekke et lettelsens sukk. Tenk hvor mye ull som måtte spinnes for å strikke én sokk! Elevene tar stolte med seg ulltråden tilbake til skolen, sammen med ny innsikt om livet på garden i det gamle bondesamfunnet. Vi stiller med to omvisere, og elevene bytter aktiviteter underveis.Varighet: 1 1/2time.  Når: 0930-1100 eller 1100-1230.  Metode: Elevaktivitet.   Materialkostnad: Kr 20,- pr elev i tillegg til entré.