5.-7. trinn

Omviserne våre heier fram nysgjerrigheten og kunnskapen til mellomtrinnselevene! Temaene blir formidlet stødig og lekent, gjennom fortelling, dialogbasert undervisning, eller elevaktivitet.

Varighet per omvisning: 45 min.​ Pris: 500,- per omvisning. Når: På hele klokkeslett, må forhåndsbestilles. Antall: Maks 30 elever per omvisning.

Ta gjerne kontakt for spørsmål eller bestilling!

Middelalder

 • Årestua fra Åmlid i Valle. (Foto/Photo)
  Årestue - et vindu inn i middelalderen. Haakon Michael Harris / Norsk Folkemuseum

Middelalderen pirrer fantasien: Svartedaudens gru og øde gårder. Folketro og hemmelighetsfulle runeinskripsjoner. Pilgrimsferd på såre føtter. Katolske helgener og høyreiste stavkirker. Hverdagsliv og høytidsfeiring for barn og voksne i årestua. Tre steder i Friluftsmuseet rammer inn formidlingen om denne rike, mørke og vakre 500 år lange perioden i norsk historie. 

Gamlebyen

 • «OBOS-gården - Wessels gate 15» gjenoppført på Norsk Folkemuseum. (Foto/Photo)
  «OBOS-gården - Wessels gate 15» gjenoppført på Norsk Folkemuseum. Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Fargerike, grå, små eller staselige: Hus, hager og gater i Gamlebyen er så forskjellige! Til sammen er de supre omgivelser til konkret formidling om forandringer i samfunnet og dramatiske hendelser fra 1600-tallet fram mot 1900. Bybrann, danskekonge, seilskutetid og fabrikkarbeid trigger både fakta og fantasi.  Inne i husene formidler omviseren de historiske linjene gjennom små glimt fra familie- og hverdagsliv.

Gårdsliv

 • Rødt stabbur fra Trøndealg (Foto/Photo)
  Stabbur Stian Nybru / Norsk Folkemuseum

Først er elevene høyt og lavt i et av de eldste tunene, så gjør vi et kjempesprang til 1950-tallet. Omviseren oppmuntrer elevene til å se, sammenligne og beskrive den gamle bondekulturen og gårdsdrift etter industrialiseringen. Arbeidsdagen og hverdagslivet forandret seg enormt. I det lune fjøset hilser vi på dyra. Det virker gammeldags, men de nyeste hjelpemidlene her var moderne teknologi for ikke så veldig lenge siden.


Menneske og bomiljø

 • Pikeværelset (Foto/Photo)
  Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

Hvor mange sov i samme seng? Skiftet folk undertøy? Hvilke sykdommer var vanlig? Har maten vært forskjellig fra bygd til by? Denne omvisningen handler om sosiale og helsemessige forhold. Med "2022-blikk" er det både rart og gøy å få vite masse om hygiene, boligforhold, kjønnsroller og sykdommer fra middelalderens Setesdal til 1800-tallets Kristiania.