5.-7. trinn

Omviserne våre heier fram nysgjerrigheten og kunnskapen til mellomtrinnselevene! Temaene blir formidlet stødig og lekent, gjennom fortelling, dialogbasert undervisning eller elevaktivitet.

Varighet per omvisning: 45 min.​ Pris: 25,- per elev. Når: På hele klokkeslett, må forhåndsbestilles. Antall: maks 30 elever per omvisning.

Ta gjerne kontakt for spørsmål eller bestilling!

Middelalder

  • Årestua fra Åmlid i Valle.
    Årestue - et vindu inn i middelalderen. Haakon Michael Harris / Norsk Folkemuseum

Middelalderen pirrer fantasien: Svartedaudens gru og øde gårder. Folketro og hemmelighetsfulle runeinskripsjoner. Pilgrimsferd på såre føtter. Katolske helgener og høyreiste stavkirker. Hverdagsliv og høytidsfeiring for barn og voksne i årestua. Tre steder i Friluftsmuseet rammer inn formidlingen om denne rike, mørke og vakre 500 år lange perioden i norsk historie. 

Gamlebyen

  • Fra Enerhaugen
    Fra Enerhaugen Anne-LIse Reinsfelt, Norsk Folkemuseum

Skakke, fargerike, søte eller staselige: Hus, hager og gater i Gamlebyen er så forskjellige! Tilsammen er de supre kulisser i konkret formidling om forandringer i samfunnet og dramatiske hendelser fra 1600-tallet fram mot 1900. Bybranner, danskekongen, seilskutetid og fabrikkarbeid trigger både fakta og fantasi.  Inne i husene formidler omviseren de historiske linjene gjennom små glimt fra familie- og hverdagsliv.

Gårdsliv

  • Stabbur fra Koa
    Stabbur Stian Nybru / Norsk Folkemuseum

Først er elevene høyt og lavt i et av de eldste tunene, så gjør vi et kjempesprang til 1950-tallet. Omviseren oppmuntrer elevene til å se, sammenligne og beskrive den gamle bondekulturen og gårdsdrift etter industrialiseringen. Arbeidsdagen og hverdagslivet forandret seg enormt. I det lune fjøset hilser vi på dyra. Det virker gammeldags, men de nyeste hjelpemidlene her var ny teknologi for ikke så veldig lenge siden.