5.-7. trinn

Omviserne våre heier fram nysgjerrigheten og kunnskapen til mellomtrinnselevene! Temaene blir formidlet stødig og lekent, gjennom fortelling, dialogbasert undervisning, eller elevaktivitet.

Varighet per omvisning: 45 min.​ Pris: 500,- per omvisning. Når: På hele klokkeslett, må forhåndsbestilles. Antall: Maks 30 elever per omvisning.

Ta gjerne kontakt for spørsmål eller bestilling!

Jul i stua i by og bygd

 • Chrystie jul Jul julepyntet stue (Foto/Photo)
  Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum.

Fra  5. trinn. Tilpasses alle aldre og nivåer. Tilbys også på tegnspråk.
Uke 48, 49, 50 og 51, alle ukedager.

Det er bare hundre år siden det begynte å bli vanlig med juletre. Det var ganske mange forskjeller i juletradisjonene mellom folk i byen og folk på bygda, og også mellom rik og fattig. Vi går på oppdagelsesferd i Friluftsmuseet, elevene sammenligner og hører mer om juletradisjoner i «gamle dager». Vi tenker oss tilbake til en travel julaften formiddag: Hvilke juleforberedelser foregår denne formiddagen hos arbeiderfamilien i byens fattigkvartal, hos dem som bor «litt finere» i leiegården i sentrum og hos storfamiliene på bondegårdene? Omviserne våre forteller og formidler levende og innholdsrikt, med mye og tilrettelagt kunnskap, og slik at det passer for alle trinn.


Julebakst

 • Julebakst på Julemarkedet på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  Haakon Harriss/Norsk Folkemuseum

Passer for 5.-10. trinn.
Uke 48, 49,50, tirsdag, onsdag​, torsdag.
Duften av julebakst er duften av jul! Klassen deles i grupper, og med liv og lyst baker elevene seg til god julestemning. I en liten omvisning får de høre historien bak hvert kakeslag, om juleforberedelser og tradisjoner rundt mat og bakst. Vi avslutter med smaksprøver, og klassen kårer sin favoritt. Hvis ikke alt blir spist opp, får klassen deilige småkaker med tilbake til skolen! Gi beskjed om eventuelle matallergier på forhånd, så alle får smakt på og kost seg. 
Varighet to timer. 9-11 eller 11-13
Kr 1000,- per klasse

Middelalder

 • Årestua fra Åmlid i Valle. (Foto/Photo)
  Årestue - et vindu inn i middelalderen. Haakon Michael Harris / Norsk Folkemuseum

Middelalderen pirrer fantasien: Svartedaudens gru og øde gårder. Folketro og hemmelighetsfulle runeinskripsjoner. Pilgrimsferd på såre føtter. Katolske helgener og høyreiste stavkirker. Hverdagsliv og høytidsfeiring for barn og voksne i årestua. Tre steder i Friluftsmuseet rammer inn formidlingen om denne rike, mørke og vakre 500 år lange perioden i norsk historie. 

Gamlebyen

 • «OBOS-gården - Wessels gate 15» gjenoppført på Norsk Folkemuseum. (Foto/Photo)
  «OBOS-gården - Wessels gate 15» gjenoppført på Norsk Folkemuseum. Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Fargerike, grå, små eller staselige: Hus, hager og gater i Gamlebyen er så forskjellige! Til sammen er de supre omgivelser til konkret formidling om forandringer i samfunnet og dramatiske hendelser fra 1600-tallet fram mot 1900. Bybrann, danskekonge, seilskutetid og fabrikkarbeid trigger både fakta og fantasi.  Inne i husene formidler omviseren de historiske linjene gjennom små glimt fra familie- og hverdagsliv.

Gårdsliv

 • Rødt stabbur fra Trøndealg (Foto/Photo)
  Stabbur Stian Nybru / Norsk Folkemuseum

Først er elevene høyt og lavt i et av de eldste tunene, så gjør vi et kjempesprang til 1950-tallet. Omviseren oppmuntrer elevene til å se, sammenligne og beskrive den gamle bondekulturen og gårdsdrift etter industrialiseringen. Arbeidsdagen og hverdagslivet forandret seg enormt. I det lune fjøset hilser vi på dyra. Det virker gammeldags, men de nyeste hjelpemidlene her var moderne teknologi for ikke så veldig lenge siden.


Menneske og bomiljø

 • Pikeværelset (Foto/Photo)
  Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

Hvor mange sov i samme seng? Skiftet folk undertøy? Hvilke sykdommer var vanlig? Har maten vært forskjellig fra bygd til by? Denne omvisningen handler om sosiale og helsemessige forhold. Med "2022-blikk" er det både rart og gøy å få vite masse om hygiene, boligforhold, kjønnsroller og sykdommer fra middelalderens Setesdal til 1800-tallets Kristiania.