Hopp til hovedinnhold

5.-7. trinn

Omviserne våre heier fram nysgjerrigheten og kunnskapen til mellomtrinnselevene! Temaene blir formidlet stødig og lekent, gjennom fortelling, dialogbasert undervisning, eller elevaktivitet.

Varighet per omvisning: 45 min.​ Pris: 500,- per omvisning. Når: På hele klokkeslett, må forhåndsbestilles. Antall: Maks 30 elever per omvisning.

Ta gjerne kontakt for spørsmål eller bestilling!

Samisk liv og kultur

  • Lue fra Kautokeino
    Lue fra Kautokeino Norsk Folkemuseum

Klær, farger, språk, redskaper og religion er spennende innganger til samisk liv og kultur. Elevene blir kjent med samisk tradisjon og identitet fra sør til nord, og fra kyst til innland. Omviser vekker nysgjerrighet og formidler kunnskap om hvordan samiske kulturuttrykk og levekår har forandret seg - eller blitt forandret. Reindrift i dag og nomadelivet før knyttes til små og store vakre, hemmelighetsfulle og praktiske gjenstander.
Omviseren snakker også med elevene om urfolksrettigheter og naturressurser, og om mangfoldet innen samisk identitet og tilhørighet i dag. 


Middelalder

  • Årestua fra Åmlid i Valle.
    Årestue - et vindu inn i middelalderen. Haakon Michael Harris / Norsk Folkemuseum

Middelalderen pirrer fantasien: Svartedaudens gru og øde gårder. Folketro og hemmelighetsfulle runeinskripsjoner. Pilgrimsferd på såre føtter. Katolske helgener og høyreiste stavkirker. Hverdagsliv og høytidsfeiring for barn og voksne i årestua. Tre steder i Friluftsmuseet rammer inn formidlingen om denne rike, mørke og vakre 500 år lange perioden i norsk historie. 

Gamlebyen

  • «OBOS-gården - Wessels gate 15» gjenoppført på Norsk Folkemuseum. Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum

Fargerike, grå, små eller staselige: Hus, hager og gater i Gamlebyen er så forskjellige! Til sammen er de supre omgivelser til konkret formidling om forandringer i samfunnet og dramatiske hendelser fra 1600-tallet fram mot 1900. Bybrann, danskekonge, seilskutetid og fabrikkarbeid trigger både fakta og fantasi.  Inne i husene formidler omviseren de historiske linjene gjennom små glimt fra familie- og hverdagsliv.

Gårdsliv

  • Rødt stabbur fra Trøndealg
    Stabbur Stian Nybru / Norsk Folkemuseum

Først er elevene høyt og lavt i et av de eldste tunene, så gjør vi et kjempesprang til 1950-tallet. Omviseren oppmuntrer elevene til å se, sammenligne og beskrive den gamle bondekulturen og gårdsdrift etter industrialiseringen. Arbeidsdagen og hverdagslivet forandret seg enormt. I det lune fjøset hilser vi på dyra. Det virker gammeldags, men de nyeste hjelpemidlene her var moderne teknologi for ikke så veldig lenge siden.


Menneske og bomiljø

Hvor mange sov i samme seng? Skiftet folk undertøy? Hvilke sykdommer var vanlig? Har maten vært forskjellig fra bygd til by? Denne omvisningen handler om sosiale og helsemessige forhold. Med "2023-blikk" er det både rart og gøy å få vite masse om hygiene, boligforhold, kjønnsroller og sykdommer fra middelalderens Setesdal til 1900-tallets Kristiania.