Hopp til hovedinnhold

Film- og lydsamlingen

Museets film- og lydsamling består av rundt 1000 ulike opptak fra 1920-tallet til i dag.

Filmsamlingen

Rundt 200 opptak er film og video. De fleste opptakene finnes kun på analog film, noe som begrenser tilgjengeligheten. Arbeidet med digitalisering er i gang og noe er allerede publisert på Youtube. 

Omtrent halvparten av filmsamlingen består av dokumentasjonsfilmer fra 1930- til 1970-tallet innspilt på initiativ av museets konservatorer. Filmene dokumenterer håndverk, drakt og draktskikk, landbruk, reindrift og Norsk Folkemuseums egen historie.

  • 1/3
  • 2/3
  • 3/3

Lydsamlingen

De resterende 800 opptakene er lydopptak, ofte intervjuer. Mange av disse intervjuene er klausulerte, men det gis tilgang til forskere og studenter med godkjent veileder, etter skriftlig søknad til Norsk Folkemuseum.

I samlingen finnes det blant annet 150 samiske intervjuer, språkprøver, joik og andre opptak fra samiske miljøer. De fleste av disse opptakene ble laget av Asbjørn Nesheim i perioden han var bestyrer for den samiske samlingen ved Norsk Folkemuseum (1951-1976). Dette materialet har stor interesse både for språkforskere og andre kulturforskere.