Baking lefse

Taste freshly baked traditional Norwegian lefse.

Watch the process, smell the baking - and taste the result! 

Buy voucher in the Visitor Center or pay with Vipps.

  • To kvinner blander lefsedeig (Foto/Photo)
    1/8
    Leflebakst i eldhuset Morten Brun / Norsk Folkemuseum (Bilde 1 av 8)
  • Two women baking lefse (Foto/Photo)
    2/8
    Lefsebakst i Eldhuset Morten Brun / Norsk Folkemuseum (Bilde 2 av 8)
  • Kjevling av lefsedeig (Foto/Photo)
    3/8
    Lefsebakst Morten Brun / Norsk Folkemuseum (Bilde 3 av 8)
  • Close up of baking lefse (Foto/Photo)
    4/8
    Lefsebakst Morten Brun / Norsk Folkemuseum (Bilde 4 av 8)
  • En ferdigkjevlet lefse (Foto/Photo)
    5/8
    Lefse Morten Brun / Norsk Folkemuseum (Bilde 5 av 8)
  • Lefsebakst (Foto/Photo)
    6/8
    Haakon Harriss/Norsk Folkemuseum (Bilde 6 av 8)
  • Kvinne i baksteklær foran grue i eldhus (Foto/Photo)
    7/8
    Lefsebakst i eldhuset Morten Brun / Norsk Folkemuseum (Bilde 7 av 8)
  • Woman showing a traditional baked lefse (Foto/Photo)
    8/8
    Lefsebakst Morten Brun / Norsk Folkemuseum (Bilde 8 av 8)

Hardangerlefse

2 eggs
250 grams sugar
125 grams melted butter/margarin
1/2 litre buttermilk
1 teaspoon baking powder
(in Norway: Hornsalt or ammoniumcarbonate)
ca. 1 kilo wheat flour

Barley flour
Butter, sugar cinnamon

Mix eggs with sugar and butter, and stir into the milk.

Mix the baking powder with some flour and stir inot the blend.

Mix with so much flour that the dought is easy to roll.

Barley flour makes it easier to roll out.

Bake the "lefse" on a griddle or in a dry frying pan.

Serve with butter, sugar and cinnamon on top.

"Lefser" also freeze well.

  • 1/1