Et pakistansk hjem i Norge ­– 2002

Dette hjemmet er innredet for å vise hvordan en norsk-pakistansk familie kunne innrede hjemmet sitt i 2002.

Et konstruert hjem basert på virkeligheten

 • Stua i «Et pakistansk hjem ...» (Foto/Photo)
  1/1
  Stua i «Et pakistansk hjem i Norge – 2002» i OBOS-gården – Wessels gate 15. Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum
 • Kjøkken Wessels gate 15 (Foto/Photo)
  Kjøkkenet i «Et palistansk hjem i Norge». Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum

Innredningen av denne leilighetene er gjort i samarbeid med den pakistansk-norske familie Ullah bosatt på Tøyen i Oslo – først og fremst datteren Zubi (født 1979).

Konstruksjonen er basert på dokumentasjon av familiens hjem, samt på intervju og «samshopping» med familien. Dette er også supplert med dokumentasjon av flere hjem.

Leiligheten på museet består av soverom, stue, jentenes rom, entré, bad og kjøkken.

Leiligheten er innredet for et ektepar med to tenåringsdøtre. Tapeter og gardiner/portierer er kjøpt inn i samarbeid med informantene. En del tekstiler og lamper er kjøpt i Pakistan, flere gjenstander er kjøpt på Hadi City på Grønland. Dobbeltsenga er kjøpt hos Krosby Møbler i Møllergata. Listverk og el. anlegg er rekonstruksjon av forhold i gården for å vise usamtidighet i en innredning. Innredningen gjør ikke krav på å være «representativ» – det er ikke slik alle norsk-pakistanere bodde slik i på begynnelsen av 2000-tallet – men forhåpentligvis gir den et troverdig bilde av hvordan noen kunne ha det.

Samshopping

 • Samshopping (Foto/Photo)
  1/1
  Konservatorene Leif Pareli og Birte Sandvik på handletur sammen med Zubi Ullah (midt i bildet) Ukjent fotograf / Norsk Folkemuseum

«Vi er jo tross alt norske»

Fra boka «En historiebok i tre etasjer» av Birte Sandvik, Torgeir Kjos og Morten Bing. Dette kapittelet er skrevet i samarbeid med Thomas Michael Walle og Juveriya Bhutta.