Julestemning for alle

Også i år pynter vi til jul i uke 48, 49, 50 og 51, med juleomvisninger alle dager. Julenek er satt opp i tun og i Gamlebyen, og stuer og hus i hele Friluftsmuseet er julepyntet på ulike måter fra ulike tider. Tilbudet er gratis for grunnskolen, men dere må bestille omvisninger før dere kommer. Det er lurt å være tidlig ute for å få oppfylt førstevalget på dag og tid. Kontaktinformasjonen finner du nederst på siden. Ring eller send e -post, vi gleder oss til å ta i mot førjulsbesøk!

Jul oppe i Lia

  • "Her kommer du og jeg og dompapen"
    Nina Kvien Gulbrandsen, NorskFolkemuseum

Vi ønsker velkommen til førjulsmoro fritt etter Alf Prøysens fortelling om «Den vesle bygda som glømte at det var jul». Barna synger og traller om dompapen sammen med omviser i kostyme. På vei gjennom museet får barna høre om kornband og andre juletradisjoner.  Barna lever seg inn i fortellingen om den vesle jenta fra den lille gården oppe i lia - hun som reddet julefeiringa for hele bygda. Omviser i kostyme forteller og dramatiserer, og elevene deltar fysisk og aktivt i fortellingen. Til slutt koser vi oss med julekaker inne i den vesle stua. Vi vil gjerne ha beskjed om eventuelle matallergier på forhånd, slik at alle får smake!Trinn:  1. – 3. trinn
Tidspunkt: Mandag til fredag i uke 48, 49, 50 og 51
Varighet: 45 minutter
Klokkeslett: Hver hele time
Metode: Dramapedagogikk
GRATIS

Jul i stua i by og bygd

  • Jul hos borgerskapet.
    Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum.

Det er bare hundre år siden det begynte å bli vanlig med juletre. Det var ganske mange forskjeller i juletradisjonene mellom folk i byen og folk på bygda, og også mellom rik og fattig. Vi går på oppdagelsesferd i Friluftsmuseet, elevene sammenligner og hører mer om juletradisjoner i «gamle dager». Vi tenker oss tilbake til en travel julaften formiddag: Hvilke juleforberedelser foregår denne formiddagen hos arbeiderfamilien i byens fattigkvartal, hos dem som bor «litt finere» i leiegården i sentrum og hos storfamiliene på bondegårdene? Omviserne våre forteller og formidler levende og innholdsrikt, med mye og tilrettelagt kunnskap, og slik at det passer for alle trinn.

Mulig med omvisning for flere klasser parallelt.
Trinn:
4.- 10.trinn
Varighet:45 minutter
Klokkeslett: Hver hele time
Metode: Dialog
GRATIS

Nissestreker

  • Nina Kvien Gulbrandsen, Norsk Folkemuseum

Det finnes andre nisser enn julenissen! I norsk folketro er det flere forskjellige nisser. Den mest kjente av dem er nok fjøsnissen. En liten kar det gårdsfolket gjorde klokt i å stelle pent med før jul, ellers kunne det gå riktig så galt. På Folkemuseet hører elevene elleville og gøyale historier om hvordan det kunne gå dersom fjøsnissen ikke fikk det som han ville. Men også om hvor flittig og hjelpsom han kunne være mot dem han bodde hos. I autentiske omgivelser inviteres elevene til å bruke fantasien og leve seg inn i en verden med fjøsnisser og stallnisser.

Mulig med to klasser på Nissestreker parallelt.
Trinn:
1.-3.trinn
Varighet:45 minutter
Klokkeslett:Hver hele time
Metode: Dialog
GRATIS


  • 1/1
    Nina Kvien Gulbrandsen, Norsk Folkemuseum