Julestemning for alle!

Vi pynter til god, gammeldags jul og ønsker velkommen til juleomvisninger fra og med uke 48. Hus og stuer er julepyntet på ulike måter fra ulike tider, og på gjerdestolper og staurer i Friluftsmuseet viser vi julenektradisjoner fra hele landet.

Alle omvisninger må forhåndsbestilles. Det er lurt å være tidlig ute for å få oppfylt førstevalget på dag og tid. 
Vi starter omvisningene hver hele time. En omvisning varer i 45 minutter hvis ikke annet er oppgitt. Det er plass til 30 elever per omvisning. Ta gjerne kontakt for bestilling eller spørsmål:

Carsten gleder seg til jul

 • (Foto/Photo)

Passer for 1. og 2.trinn.
Uke 48, 49, 50, 51, alle ukedager.
Sammen med omviseren lukter, marsjerer, føler, spør, synger og lister elevene seg gjennom den nye innendørs utstillingen Tidsrom. Først tryller elevene så dokka Carsten blir levende. Carsten er en liten gutt fra gamledager som er veldig glad i jul. Han bor i et kjempestort hus med mange rare, fine, spennende saker fra hele verden. Det er masse å fortelle om og vise fram! Mye skal brukes i det store voksenselskapet. Barn får ikke lov å være med, og Carsten må jo oppføre seg så fint hvis julegaveønsket hans skal gå i oppfyllelse. Men han er så fryktelig nysgjerrig på alt som foregår! Særlig på kjøkkenet, der barn egentlig ikke har lov til å være....

Jul oppe i Lia

 • "Her kommer du og jeg og dompapen" (Foto/Photo)
  Nina Kvien Gulbrandsen, NorskFolkemuseum

Passer for 1. – 3. trinn.
Uke 48, 49, 50, 51, alle ukedager.
Bli med på førjulskos fritt etter Alf Prøysens fortelling «Den vesle bygda som glømte at det var jul». Elevene synger og traller om dompapen sammen med omviser. På vei gjennom museet forteller omviseren om kornband og andre juletradisjoner. Barna lever seg inn i fortellingen om den vesle jenta fra den lille gården oppe i lia - hun som reddet julefeiringa for hele bygda. Så tenner vi lys og koser oss med julekaker inne i stua. Gi oss beskjed om eventuelle matallergier på forhånd, så alle får smake!

Nissestreker

 • Julekort (Foto/Photo)

Passer for 1.-4.trinn.
Tilbys også på tegnspråk.
Uke 48, 49, 50, 51, alle ukedager.
I fjøs, stall og stue hører elevene elleville og gøyale historier om hvordan det kunne gå dersom fjøsnissen ikke fikk det som han ville. For det finnes jo flere nisser enn julenissen! I norsk folketro gjorde gårdsfolket klokt i å stelle ekstra pent med den flittige lille karen før jul. Ellers kunne det gå riktig så galt.... I stemningsfulle omgivelser settes fantasien i sving i en virkelighet med  både fjøsnisser og stallnisser.

Så går vi rundt om en enebærbusk

 • Julemarked på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  Morten Brun

Passer for 1.-4.trinn.
Uke 48, 49, 50, 51, alle ukedager.
Vask av tøy hørte med i julestria, og her får elevene gjøre det som i gamle dager: De vasker, skyller, henger opp, ruller og stryker tøy - akkurat som i sangen "Så går vi rundt om en enebærbusk". Gulvet må også skures rent før alle får en velfortjent hvil. Inne i den julepyntete stua knitrer det i peisen, lysene tennes i stakene, og alle får smake julebakst. Til slutt går vi ut til enebærbusken i tunet, lager en ring og synger sangleken sammen.

Julebakst

 • Julebakst på Julemarkedet på Norsk Folkemuseum (Foto/Photo)
  Haakon Harriss/Norsk Folkemuseum

Passer for 5.-10. trinn.
Uke 48, 49,50, tirsdag, onsdag​, torsdag.
Duften av julebakst er duften av jul! Klassen deles i grupper, og med liv og lyst baker elevene seg til god julestemning. I en liten omvisning får de høre historien bak hvert kakeslag, om juleforberedelser og tradisjoner rundt mat og bakst. Vi avslutter med smaksprøver, og klassen kårer sin favoritt. Og hvis det blir rester, får dere de deilige julekakene med tilbake til skolen! Gi beskjed om eventuelle matallergier på forhånd, så alle får noe godt å spise. 
Varighet to timer. 9-11 eller 11-13.
Materialkostnad kr 20,- pr elev, i tillegg til entre kr 25,- pr elev.

Jul i stua i by og bygd

 • Chrystie jul Jul julepyntet stue (Foto/Photo)
  Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum.

Tilpasses alle trinn, aldre og nivåer.
Tilbys også på tegnspråk.
Uke 48, 49, 50, 51, alle ukedager.
Elevene skjerper sansene og sammenligner juletradisjoner på oppdagelsesferd i Friluftsmuseet. Vi tenker oss tilbake til en travel julaften formiddag: Hvilke juleforberedelser foregår i siste liten hos arbeiderfamilien i byens fattigkvartal, hos dem som bor «litt finere» i leiegården i sentrum og hos storfamiliene på bondegårdene? Omviserne forteller og formidler levende og innholdsrikt, med mye og tilrettelagt kunnskap, slik at det passer for alle.


Et juleselskap anno 1769

 • Kvinne og mann i drakter fra 1700-tallet i Chrystigården (Foto/Photo)
  Haakon Harriss, Norsk Folkemuseum

Passer for 8.-10. trinn og vgs. 
Uke 49 og 50, tirsdag, onsdag, torsdag.
Elevene prøver ut 1700-tallets etikette og kurtise og deltar i enkelt rollespill. Husholdersken Maren Sofie Kjørholt (omviser) og den eksentriske danselærerinnen Petrine Paradis Glad (omviser) instruerer selskapsgjestene (elevene). I det staselige, julepyntete borgerskapshjemmet forbereder de seg til juleselskap til ære for husets nygifte datter og hennes mann. To elever får kostyme og enkel instruksjon. Selskapsgjestene er parets søsken og unge venner.

Vi ber om hjelp av lærer til å velge ut de to elevene  på forhånd, i hemmelighet. Gutt høyde 170-180 cm, normal kroppsbygning. Jente høyde 160-170, normal kroppsbygning (str 38).

 • Velkommen! (Foto/Photo)
  1/1
  Velkommen! Nina Kvien Gulbrandsen, Norsk Folkemuseum