Jul oppe i Lia
Passer for de eldste i barnehagen og 1.–3. trinn.
Uke 48, 49, 50, 51.
Bli med på førjulskos fritt etter Alf Prøysens fortelling «Den vesle bygda som glømte at det var jul». Elevene synger og traller om dompapen sammen med omviser. På vei gjennom museet forteller omviseren om kornband og andre juletradisjoner. Barna lever seg inn i fortellingen om den vesle jenta fra den lille gården oppe i lia - hun som reddet julefeiringa for hele bygda. Så tenner vi lys og koser oss med julekaker inne i stua.
Nissestreker
Passer for de eldste i barnehagen og 1.-4.trinn.
Tilbys også på tegnspråk.
Uke 48, 49, 50, 51.
I fjøs, stall og stue hører elevene elleville og gøyale historier om hvordan det kunne gå dersom fjøsnissen ikke fikk det som han ville. For det finnes jo flere nisser enn julenissen! I norsk folketro gjorde gårdsfolket klokt i å stelle ekstra pent med den flittige lille karen før jul. Ellers kunne det gå riktig så galt.... I stemningsfulle omgivelser settes fantasien i sving, i en virkelighet med både fjøs- og stallnisser.
Så går vi rundt om en enebærbusk
Passer for 1.-4.trinn.
Uke 48, 49, 50, 51.
Vask av tøy hørte med i julestria, og her får elevene gjøre det som i gamle dager: De vasker, skyller, henger opp, ruller og stryker tøy - akkurat som i sangen "Så går vi rundt om en enebærbusk". Gulvet må også skures før alle får en velfortjent hvil. Inne i den julepyntete stua knitrer det i peisen, lysene tennes i stakene, og alle får smake julebakst. Til slutt går vi ut til enebærbusken i tunet, lager en ring, og synger sangleken.
Julebakst
-
Trine Sirnes / Norsk Folkemuseum
Passer for 5.-10. trinn.
Uke 48, 49,50, tirsdag, onsdag, torsdag.
Duften av julebakst er duften av jul! Klassen deles i grupper, og med liv og lyst baker elevene seg til god julestemning. I en liten omvisning får de høre historien bak hvert kakeslag, om juleforberedelser og tradisjoner rundt mat og bakst. Vi avslutter med smaksprøver.
Varighet 2 timer: 9.30-11.30 eller 12.00-13.30
Kr 1000,- per klasse
Jul i stua i by og bygd
-
Stian Nybru/Norsk Folkemuseum
Tilpasses alle trinn, aldre og nivåer.
Tilbys også på tegnspråk.
Uke 48, 49, 50, 51.
Elevene skjerper sansene og sammenligner juletradisjoner på oppdagelsesferd i Friluftsmuseet. Vi tenker oss tilbake til en travel julaften formiddag: På tre ulike steder i Friluftsmuseet ser vi hvilke juleforberedelser som foregår i ulike tider, i by og bygd, og i ulike sosiale lag. Hvordan er det pyntet? Hva er julemat? Hvilke tradisjoner kjenner vi igjen? Omviserne forteller og formidler levende og innholdsrikt, med mye og tilrettelagt kunnskap, slik at det passer for alle.
Et juleselskap anno 1769
-
Chrystiegården Haakon Harriss / Norsk Folkemuseum
Passer for 8.-10. trinn og vgs.
Uke 49 og 50, tirsdag, onsdag, torsdag. kl. 10.00, 11.00 og 13.00
Elevene prøver ut 1700-tallets etikette og kurtise og deltar i enkelt rollespill. Husholdersken Maren Sofie Kjørholt (omviser) og den eksentriske danselærerinnen Petrine Paradis Glad (omviser) instruerer selskapsgjestene (elevene). I det staselige, julepyntete borgerskapshjemmet forbereder de seg til juleselskap til ære for husets nygifte datter og hennes mann. To elever får kostyme og enkel instruksjon. Selskapsgjestene er parets søsken og unge venner.
Vi ber om hjelp av lærer til å velge ut de to elevene på forhånd, i hemmelighet. Gutt høyde 170-180 cm, normal kroppsbygning. Jente høyde 160-170 cm, normal kroppsbygning.
Fest og festivitas
-
Haakon Harris / Norsk Folkemuseum
Passer for vgs.-elever og voksne.
Tilbys også på tegnspråk.
Uke 49, 50 og 51.
Bli med tilbake til en tid da risgrøt med sukker og kanel ikke var for alle, da kjærestegaver forhindret at ungpikene segnet om og besvimte, og uskyldige julerampetreker kunne ende med pistolduell!
Denne omvisningen i utstillingen "Tidsrom 1600-1914" forteller om julens festkultur hos datidens sosiale elite. Norges rikeste og mest fornemme familier påvirket juletradisjoner slik vi kjenner
dem i dag.
Jul i ulike kulturer
-
Beate Kjørslevik
Passer for vgs.-elever.
Uke 49 og 50
Velkommen inn! Elevene lager pop-opputstilling, smaker kvensk og samisk julebakst, hører miniforedrag og utveksler refleksjoner. Jul i Norge i dag feires eller er fridager med ulik betydning og innhold. Kvenske og samiske juletradisjoner åpner kunnskaps- og erfaringsrom i gjenreisningshusene fra Finnmark.
- 1/1
Velkommen! Nina Kvien Gulbrandsen, Norsk Folkemuseum