Førjulsomvisninger 2018

I år har vi pyntet til jul i uke 48, 49, 50 og 51. Julenek er satt opp i tun og i Gamlebyen, og stuer og hus i hele Friluftsmuseet er julepyntet etter ulike tiders skikk og bruk. Omvisningene må bestilles på forhånd, kontaktinformasjonen finner du nederst på siden. Ring eller send e-post, vi gleder oss til førjulsbesøk!

Alle førjulsomvisningene foregår delvis utendørs, så husk å kle dere godt.

Så går vi rundt om en enebærbusk

Det er mange arbeidsoppgaver som måtte gjøres før jul. Mange av disse oppgavene beskrives i den kjente og kjære julesangen «Så går vi rundt om en enebærbusk». Men hvordan vasket man egentlig tøy i gamle dager? Og hvorfor ruller vi tøy? Elevene blir med inn i stua, og hjelper til med julestria. Til slutt går vi rundt enebærbusken ute i tunet - og synger julesangen med alle bevegelsene fra arbeidet vi har gjort sammen.

Trinn: 1. – 3. trinn
Tidspunkt: Mandag til fredag i uke 48,49, 50 og 51
Varighet: 45 minutter
Klokkeslett: Hver hele time
Metode: Dramapedagogikk
GRATIS

Jul oppe i Lia

Vi ønsker velkommen til en stemningsfull førjulsstund fritt etter Alf Prøysens fortelling om «Den vesle bygda som glømte at det var jul» og kjente og kjære sanger som «Du og jeg og dompapen». Vi hører om den vesle jenta som bodde på den lille gården og om hvordan det foregikk den gangen hun reddet julefeiringa for alle som bodde i bygda. Omviser i kostyme forteller og dramatiserer, og elevene deltar aktivt i fortellingen. Til slutt koser vi oss med julekaker inne i den vesle stua. Vi vil gjerne ha beskjed om eventuelle matallergier på forhånd, slik at alle får smake. 


Trinn:  1. – 3. trinn
Tidspunkt: Mandag til fredag i uke 48, 49, 50 og 51
Varighet: 45 minutter
Klokkeslett: Hver hele time
Metode: Dramapedagogikk
GRATIS

Jul i stua i by og bygd

For drøyt hundre år siden var det blitt ganske vanlig med juletre. Men det var ganske mange andre forskjeller i juletradisjonene mellom folk i byen og folk på bygda, og også mellom rik og fattig. Vi inviterer gruppen med på en rundvandring i Friluftsmuseet for å høre mer om juletradisjoner i «gamle dager». Vi tenker oss tilbake til en travel julaften formiddag. Hvilke juleforberedelser foregår denne formiddagen hos arbeiderfamilien i byens fattigkvartal, hos dem som bor «litt finere» i leiegården i sentrum og hos storfamiliene på bondegårdene?

Trinn:  5.-10.trinn 
Tidspunkt: Mandag til fredag i uke 48, 49, 50 og 51
Varighet: 45 minutter
Klokkeslett: Hver hele time
Metode: Dialog
GRATIS

Et juleselskap anno 1769

I den staselige Chrystie-gården er værelsene julepyntet. Herr Hans Chrystie og hustru Dorthea skal arrangere juleselskap til ære for sin nygifte 17 år gamle datter Karen og hennes jevnaldrende ektemann Simon. Gjestene er Karen og Simons søsken og unge venner. Omgangsform og selskapsdans er i fokus. Hvordan er selskapsklærne i 1769? Og hva er «korrekt oppførsel» ungdom imellom etter datidens normer for etikette og kurtise?

Familiens husholderske Maren Sofie Kjørholt og den eksentriske danselærerinnen Petrine Paradis Glad instruerer selskapsgjestene (elevene) i 1700-tallets etikette og kurtise.

Trinn: Ungdomstrinnet og videregående
Tidspunkt: Tirsdag, onsdag og torsdag i uke 49 og 50.
Varighet: 45 minutter.
Klokkeslett: Hver hele time.
Metode:Rollespill. To elever, en gutt og en jente, gjøres til sentrale figurer i dramatiseringen. Vi ber om hjelp av lærer til å velge ut de to elevene på forhånd, i hemmelighet. Gutt høyde 170-180, normal kroppsbygning. Jente høyde 160-170, normal kroppsbygning (størrelse 38).
GRATIS

Nissestreker

Det finnes andre nisser enn julenissen! I norsk folketro er det flere forskjellige nisser. Den mest kjente av dem er nok fjøsnissen. En liten kar man må stelle pent med før jul, ellers kunne det gå riktig så galt. På Folkemuseet hører elevene elleville og gøyale historier om hvordan det kunne gå dersom fjøsnissen ikke fikk det som han ville. Men også om hvor flittig og hjelpsom han kunne være mot dem han bodde hos. I autentiske omgivelser inviteres elevene til å bruke fantasien og leve seg inn i en verden med fjøsnisser og stallnisser.

Trinn:  1. – 4. trinn
Tidspunkt: Mandag til fredag i uke 48, 49, 50 og 51
Varighet: 45 minutter
Klokkeslett: Hver hele time
Metode: Dialog
GRATIS

Sju slag julebakst

Lukten av julebakst er lukten av jul! Er det mulig å bake syv slag på to timer? Ja, det er det!  Når en hel skoleklasse hjelper til og deles inn i syv stasjoner, baker elevene seg til god julestemning. Men hvorfor skulle det så mange kakeslag på bordet i jula? Og hva er historien bak "sju slag" ? Dette og mer lærer elevene om når de besøker Trøndelagstunet og baker julen inn. Vi avslutter med smaksprøver og kårer den beste julekaken.

Klassen får med seg kakene som ikke blir spist opp. Gi beskjed om eventuelle matallergier på forhånd. Alle får noe godt å spise!

Trinn: 4.-10.trinn.
Tidspunkt: Tirsdag – fredag i uke 48, 49 og 50.
Varighet: Fra klokken 10 til klokken 12.
Metode: Elevaktivitet.
Materialkostnad:kr 20,- pr elev, i tillegg til entre kr 25,- pr elev.