Hopp til hovedinnhold

Hovedbygning fra Karterud

Denne hustypen var utbredt på flatbygdene på Østlandet, og var et storgårdsfenomen, inspirert av herregårder og embetsgårder.

Huset hadde opprinnelig én etasje, men ble ombygd midt på 1700-tallet. Huset er tømret, men panelt både innvendig og utvendig. 

I første etasje er det inngang til kjøkken midt på langveggen, og til stuer på høyre og venstre side. Alle rommene har peis, og kjøkkenet har i tillegg bakerovn. Stua til høyre har malt veggdekor som etterligner tapet. Andre etasje har samme planløsning som første etasje. 

Karterud var en velstående gård med store skogeiendommer. Men i 1730- årene fikk eieren Ole Hansen alvorlige gjeldsproblemer. Den største kreditoren var handelshuset Collett og Leuch i Christiania. Det endte med at Ole Hansen måtte selge Karterud til justisråd Paul Vogt, som igjen leide ut gården til Ole Hansens to eldste sønner.

Kasse med nypoteter

Den første til å dyrke poteter i Norge?

Det finnes to ulike historier om at Karterud var det første stedet i Noerge der det ble dyrket poteter, begge dateres til omkring 1730. 

Den første forteller at en omreisende svensk handelsmann som solgte stoffer, hadde med seg settepoteter som han ga til familen på Karterud, som var hans faste vertskap. 

I følge den andre historien ble en mann sendt fra bygda til Sverige for å kjøpe såkorn. På veien traff han den svanse presten Alströmer, og ble av han introdusert for poteten. Han tok med noen eksemplarer av nyheten hjem, og de ble satt i jorda på Karterud. 

Hovedbygning fra Karterud

  • Fra: Vinger, Hedmark
  • Bygget: 1700-tallet
  • Oppført på museet: 1944
  • Bygningsnummer: 166
Museum24:Portal - 2024.03.08
Grunnstilsett-versjon: 1