Det nygifte ekteparet Mathia og Morten Leuch var et midtpunkt i Christianias selskapsliv på midten av 1700-tallet. Til utstillingen TIDSROM rekonstruerer museet en av hennes selskapskjoler.
Ut fra portrett av Mathia fra 1760-årene og kunnskap om draktskikk på denne tiden, syr Solrun Fanakrå-Staurnes en kjole av pariserblått silketaft som skal inn i den nye utstillingen. Kjolens form og utforming er typisk for tidens draktmote. Det omfangsrike skjørtet og den smale innsnørte midjen er representativt for rokokkoens selskapskjoler. Før 1780 var man avhengig av skreddere som skar til stoffet og sydde. Først da de løse og ledige chemise-kjolene kom på moten i 1780-årene kunne kvinnene sy kjolene sine selv.
Trelasthandler og forretningsmann Morten Leuch (1732-1768) og Mathia Collett (1737-1801) giftet seg i 1758. Begge kom fra familier som hadde tjent seg rike på trelasthandel og representerte Norges øverste sosiale sjikt. De flyttet som nygift par i tyveårene inn i sin store og nybygde bygård i Rådhusgaten 13 i Christiania. Den var på det tidspunktet en av byens mest representative privatboliger.
I utstillingen TIDSROM vil publikum få se deres selskapsværelse tilknyttet festsalen innenfor. Rommet er blant de best bevarte rokokkointeriører i Norge. Her vil bordet stå dekket med et kostbart kinesisk te- og kaffervise, klart til å ta imot gjester på visitt. Servering av te- og kaffe representerte noe helt nytt på denne tiden og spilte en viktig rolle i tidens omgangsform. Mathias kjole vil bli vist midt i dette rommet og representerer vertinnen klar til å motta sine gjester.
Les mer om Mathia og interiøret her: