Hopp til hovedinnhold

Vest-Agder

Norsk Folkemuseum har fem bygninger fra Vest-Agder, alle uthus, og fra innlandet.

Bur fra Håbergsland (Hægebostad, ca. 1651)

Buret er et såkalt langbur, i én etasje, med todelt grunnplan. Dørene til de to rommene er på langsiden, og foran dem ligger en lang, bred planke som et stigetrinn. Rommene er åpne helt til røstet.

I det ene rommet ble matvarer, som korn, mel, brød og kjøtt, oppbevart i store kar og kister. I det andre sto kister fylt med klær langs veggene. Oppunder taket hang sengetøy og høytidsklær.
Årstallet 1651 er skåret inn i en svill, og er trolig byggeåret.

Laftet bu med gress på taket

Øygardsbuer fra Åknes og Austegarden (Åseral, ca. 1800)

Bua fra Åknes kalles eldbu, med åre midt på golvet og ljore i taket. Inventaret er svært enkelt. Sengene ligger helt nede på golvet.

De to andre husene, ett fra Åknes og ett fra Austegarden, er såkalte høybuer som lå på øygardene eller utslåttene i de øvre bygdene i Vest-Agder. Her drev de med heie- og skogsslått, og høyet ble samlet inn i buene. Derfra ble det kjørt hjem på vinterføre.

Se mer på DigitaltMuseum

Bur fra Tjaldal (Åseral, ca. 1650)

På to stokker i svalen i andre etasje er det skåret inn IGSEH AR 1775 og GISEH ANO 1775. Vi antar at far og sønn Jon Gunleikson og Gunleik Jonson selv har vært med og å flytte buret, og har minnet begivenheten med sine initialer og årstallet 1775.

Buret er i to etasjer med svaler både i første og andre etasje. Svalen mangler i gavlen bak i andre etasje, istedet er selve bursloftet bygget ut over svalen i første etasje.

Vest-Agder

Vest-Agder, nå en del av Agder fylke, er fra naturens side svært sammensatt. I det gamle bondesamfunnet var kystens næring gjerne en kombinasjon av jord­bruk og havfiske, mens den i innlandet var preget av jord- og skogbruk i kombinasjon med ferskvannsfiske og jakt.

  • Vest-Agder

Museum24:Portal - 2024.10.30
Grunnstilsett-versjon: 2