Hopp til hovedinnhold

Bolighus fra Olderfjord i Porsanger

Et typisk gjenreisningshus
Bygningsnummer 291

 • Et bolighus skimtes mellom trærne.
  1/1
  Huset fra Olderfjord Birte Sandvik / Norsk Folkemuseum

Bolighuset som er gjenoppført på Norsk Folkemuseum lå i Olderfjord, på vestsiden av Porsangerfjorden og ca. 60 km fra kommunesenteret Lakselv. Eiendommen er på ca. 40 mål. Huset ble bygd mellom 1950-51 og var tegnet av arkitekt Leif Pedersen fra Hammerfest. Driftsbygningen på eiendommen ble bygd ca. ti år senere enn bolighuset.

Bolighuset er et såkalt korsplanhus hvor rommene er bygd rundt et felles pipeløp. Det er bygd i halvannen etasje med en grunnflate på 58 m2. I første etasje er det vindfang, gang, kjøkken, kammers og stue. I andre etasje er det tre soverom, og fra gangen er det utgang til luftebalkong. Huset har full kjeller med matbod, potetbinge, koksbinge, bryggerhus og sauna.

 • 1/1
  Kjøkkeninnredningen før demonteringen i Olderfjord var uendret fra byggeåret, bortsett fra linoleumsbelegget på golvet, som ble lagt på 1960-tallet. Den elektriske komfyren kom på plass etter at huset fikk elektrisitet i 1956. Birte Sandvik / Norsk Folkemuseum

Kjøkkeninnredningen er som i mange andre gjenreisningshus. Et ventilert matskap fra golv til tak står langs ytterveggen. Arbeidsbenken har underskap og skuffer, samt vedkasse ordnet som en vippekasse under benken. 

Det er ikke oppvaskkum i benken, men ved døren mot gangen står en servant med underskap. Vannet ble pumpet inn fra egen brønn utenfor huset. Det ble aldri lagt inn kommunalt vann her og heller aldri varmtvannsbereder.

Vedkomfyren står inntil pipa, med fliser på vegger og golv. Da huset fikk innlagt elektrisitet i 1956, ble det satt inn en elektrisk komfyr i enden av arbeidsbenken.  

 • Gjenreisningshus fra Olderfjord
  1/1
  Slik så eiendommen fra Olderfjord ut i 1963. Det henger klær på tørkestativet bak huset. En dyne eller et teppe luftes på luftebalkongen. Det er blomster i vinduene og i blomsterbedene utenfor. Huset er hvitmalt med grønne vindussprosser og dører. Utedoen er malt i samme farger. Gjerder innrammer eiendommen fra hovedveien og ned mot sjøen. Foto: Widerøe / Tilhører Arnfinn Arntsen