Bolighuset lå i Olderfjord, på vestsiden av Porsangerfjorden og ca. 60 km fra kommunesenteret Lakselv. Eiendommen er på ca. 40 mål. Huset var tegnet av arkitekt Leif Pedersen fra Hammerfest.
Bolighuset er et såkalt korsplanhus hvor rommene er bygd rundt et felles pipeløp. Det er bygd i halvannen etasje med en grunnflate på 58 m2. I første etasje er det vindfang, gang, kjøkken, kammers og stue. I andre etasje er det tre soverom, og fra gangen er det utgang til luftebalkong. Huset har full kjeller med matbod, potetbinge, koksbinge, bryggerhus og sauna.
Elvira og Ole Persen
Ole Andreas Persen, født 1899 i Smørfjord, og Elvira Antona Kristine Aslaksdatter, født 1905 på Russenes giftet seg i 1929 og fikk samme år datteren Else. Noen år senere fikk de en sønn, som døde tidlig.
Før tvangsevakueringen i 1944 bodde de sammen med Elviras familie på eiendommen «Dybbugt» på Russenes i Olderfjord. Ole drev med jordbruk og fiske og Elvira hadde hovedansvaret for dyrene i tillegg til husholdningen. På eiendommen sto det et våningshus, en fjøsgamme, et stabbur, en torvsjå og to høysjåer. Alle bygningene forsvant etter den tyske okkupasjonsmaktens nedbrenning høsten 1944.
Under tvangsevakueringen bodde Ole, Elvira og Else i Balsfjord i Nordkjosbotn. Elviras mor, Anna Jørgine Johansdatter, var blant de 1850 personene som ble stuet sammen på «dødsskipet» Carl Arp. 25 finnmarkinger døde under denne transporten på vei til Narvik. Elviras mor, Anna Jørgine, var en av dem.
Etter krigen ...
Etter krigen vendte familien tilbake til Olderfjord. De bygde nytt bolighus på samme tomt, men nærmere veien. I tillegg til å være småbruker og fisker, fikk Ole seg jobb som skytebas i Vegvesenet. Han var også en dyktig smed, og satt opp ei smie på eiendommen.
Datteren Else hadde giftet seg med Herman Arntzen fra Nord-Troms og i 1952 fikk de sønnen Arnfinn. Nå bodde det tre generasjoner i huset. I første etasje var det stue, kammers og kjøkken. I andre etasje hadde Ole og Elvira et soverom, mens Else og Herman med lille Arnfinn, disponerte de to andre rommene. Det fikk innlagt vann med pumpe fra egen brønn. De hadde ikke baderom, men sauna i kjelleren.
I 1956 kom elektrisiteten til Olderfjord. Det er nettopp dette årstallet Norsk Folkemuseum har valgt til å formidle historien om gjenreisningen av Finnmark og dagliglivet i huset fra Olderfjord.
Originale gjenstander
En rekke av gjenstandene i bolighuset fra Olderfjord er originale fra huset og har tilhørt Elvira og Ole Persen, som bodde i huset i 1956.
Et maleri med egen verdi
I stua i bolighuset fra Olderfjord henger det et maleri. Vi ser et vann, noen båter og et vulkanutbrudd i bakgrunnen. Hvor er det og hvem har malt det? Det vet vi ikke. Men det åpner seg ei historie når vi snur bildet. Her står det skrevet:
"Dette bilde har ingen verdi for andre. Men for meg har det egen verdi og betydning. Jeg har fått bildet av noen utsulte- de russefanger under krigen. Jeg fikk det som takk for at jeg gav dem mat! Reidun"
Maleriet har tilhørt Reidun Magnhild Myrlander og er gitt i gave til museet av Marion Palmer.
En symaskin fra Brennelv
I kammerset i 1. etasje i bolighuset fra Olderfjord kan man se en symaskin som har tilhørt Lillian Greiner Petterson i Brennelv i Porsanger. Symaskinen ble gravd ned i sandgulvet i familiens garasje før tvangsevakueringen.
Familien Petterson forlot et skinnende rent hjem i Brennelv. Da de kom tilbake til den nedbrente eiendommen etter krigen, kunne de grave fram symaskinen. Familien bygde nytt hus nedenfor veien etter krigen og nå ble symaskinen igjen tatt i bruk.
Symaskinen er en gave til Norsk Folkemuseum fra Arvid Petterson.
Bolighus fra Olderfjord
- Fra: Porsanger
- Bygget: 1951
- Oppført på museet: 2019
- Bygningsnummer: 291