Hopp til hovedinnhold
Siste sjanse!

Fra vest mot nord

Vandreutstillingen «Fra vest mot nord: norsk og amerikansk landskapsfotografi» er en storstilt mønstring av originale fotografier, album, publikasjoner og postkort fra slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet.

  • 1/1
    Christian Andre Strand |

Utstillingen er laget av Universitetsbiblioteket i Bergen og Schmucker Art Gallery ved Gettysburg College, i samarbeid med Bymuseet i Bergen og Norsk Folkemuseum.

Fotografiene gir et innblikk i en historisk periode da landskap på begge sider av Atlanterhavet for første gang ble kartlagt, fotografert og temmet.

Sammenstillingen av verkene viser på en ny måte likheter og forskjeller mellom norsk og amerikansk landskapsfotografi.

Norsk Folkemuseum er siste stopp for denne vandreutstillingen som tidligere er vist i USA, blant annet ved National Nordic Museum i Seattle, Schmucker Art Gallery, og ved Bryggens museum i Bergen.

Helt siden kameraets oppfinnelse har fotografer forsøkt å fange og bevare landskap som bilder. Mot slutten av 1800-tallet gjorde teknologiske fremskritt det mulig å avbilde storslått natur på helt nye måter. 

Fotografier av naturens underverker har vært med på å forme utbredte ideer om nasjonal identitet. Bildene i utstillingen forteller også mer spesifikke historier: om tekniske oppfinnelser, industriell utvikling, endringer i infrastruktur, befolkningsvekst og storstilt migrasjon. 

I både Norge og USA så mange reisende og immigranter seg selv som oppdagere av nytt land. I virkeligheten hadde mange tilsynelatende uberørte områder – norske fjorder og vidder, og amerikanske elvedaler og prærier –vært bebodd og utnyttet av urfolk i årtusener.

  • 1/1
    Axel Lindahl | Norsk Folkemuseum.

Mens flere amerikanske fotografer var ansatt av private eller statlige kartleggingsekspedisjoner hadde norske fotografer stort sett individuelle kommersielle karrierer.

På tross av avgjørende ulikheter i hvorfor og hvor bildene ble tatt er flere av fotografiene slående like, noe som antyder en global utveksling av bilder og ideer.

Både norske og amerikanske fotografer viste frem bildene sine på internasjonale verdensutstillinger. Fotografiene var til glede for lenestolturister og eventyrlystne reisende så vel som utvandrere med hjemlengsel.

I dag minner bildene oss om den skjøre balansen mellom natur og kultur, bosetning og utnyttelse, bærekraft og ødeleggelse.

1800-tallets fotografers tilnærminger til miljøet resonerer med sentrale problemstillinger i vår egen tid: stadig tettere globale bånd og felles bekymringer over klimaendringer, tap av naturområder, ressursknapphet og massemigrasjon.

Samtidig inspirerer fotografiene til undring over naturen og verden – både før og nå, fra vest mot nord.

Utstillingen er kuratert av Shannon Egan og Marthe Tolnes Fjellestad med støtte fra GEO Focus Engineers, the American-Scandinavian Foundation, den Amerikanske ambassaden i Oslo, the Wyeth Foundation of American Art, Stiftelsen Fritt Ord, Gettysburg College og Universitetet i Bergen. Verkene i utstillingen er fra Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen, Ron Perishos samling og Norsk Folkemuseum.

Museum24:Portal - 2024.09.14
Grunnstilsett-versjon: 2