De var også et populært sted å jobbe. Noen arbeidet der hele livet: «Jeg synes nesten det er som å sitte på parkett, og se på livets skuespill. Ikke bare reiselivet, men også livet ellers her på stasjonen har det vært interessant å se», fortalte Eline Lingjerde som jobbet i narvesenkiosken på Koppang stasjon i nesten 60 år.
Papiravisens skjebne
En etter en har narvesenkioskene blitt lagt ned. Av de originale kioskene er bare én fremdeles i drift – på hjørnet av Karl Johans gate og Rosenkrantz’ gate i Oslo. Denne kiosken selger fortsatt aviser, men mest pølser, is og tobakk. Den er et vitne om at aviser og tidsskrifter fremdeles trykkes og leses, selv om interessen er sterkt på retur.
I dag leser de fleste nyheter digitalt. Mange spår at papirutgaven vil bli nedlagt i framtiden. Nesten alle aviser har i dag også egen nettavis. Nyheter oppdateres hvert minutt, og det er større omfang av nyhetssaker å velge mellom på den digitale plattformen. Sosiale medier er en ny arena for nyhetsformidling – blant annet gjennom artikler som deles av brukere. Nyhetsbildet har dermed blitt mer selektivt for den enkelte leser. Hvilke konsekvenser vil dette ha for nyhetslesing i framtiden? Spørsmål rundt mangfold, demokrati og ytringsfrihet er problemstillinger knyttet til hvordan nyheter skal formidles i årene framover.
Utstillingen
Denne utstillingen er ikke en rekonstruksjon av hvordan en aviskiosk har sett ut, eller av hvordan en aviskiosk ser ut i dag. Vi viser et utvalg norske og utenlandske aviser som var i salg 10. mai i 2017. Vil vi i framtiden kun få nyhetsoppdateringer gjennom internett? Da vil aviskiosken på museet stå igjen som et minne om det som en gang var – en viktig arena for folk til å møtes og til å søke innsikt, kunnskap og opplysning.