Hopp til hovedinnhold

Omvisninger for 1.-4. trinn

Velkommen til læring og lek utenfor klasserommet. Omviserne møter småskoletrinnet med varme smil og lyttende nærvær, og formidler gjennom dramapedagogikk, muntlig fortelling og aktivitet.

Skoleklasser uten omvisning har gratis inngang hele året.

Omvisninger

Varighet: 45 min. Pris:  Kr 550,- per omvisning. Antall: Max 30 elever. Når:  På hele klokkeslett.

Må forhåndsbestilles, senest to uker i forveien.

Ta kontakt for spørsmål eller bestilling: booking@norskfolkemuseum.no

Omviser og barn i lavvoen

Samiske fortellinger

Februar og mars.

I lyset fra bålet hører vi fortellinger om myggen, reinen og den fæle stalloen. Gjennom de samiske fortellingene strømmer samisk kultur og levemåte fra uminnelige tider. Elevene blir kjent med sørsamiske og nordsamiske tradisjoner på Sameplassen, og kommer inn i gamme-konstruksjonen og i lavvoen. Der setter vi oss ned rundt bålet, på de myke reinskinnene.

Eventyrstunden Det var en gang

Februar-november

Bli med inn i en tussmørk stue. Flammene flakker varmt fra bålet eller skinner mykt fra lysestaken. Akkurat som i gamledager får elevene drømme seg bort, hvile og le når omviseren forteller forunderlige, tullete eller dramatiske folkeeventyr. Eventyrfortellingen settes i kulturhistoriske sammenhenger, omviseren forklarer ord og begreper, og tilpasser etter alder.

To ferieskolegutter foran Skolestua

Skolestua

April-oktober

Med enkle kostymer og trygge rammer for rollespill og handling, forbereder omviseren elevene på en tidsreise hundre år tilbake i tid. Da ringer Frøken med skolebjella, og timen begynner. På smale benker med skjeve pulter skriver elevene på hver sin tavle med griffel, og det iler av skrekkblandet fryd når skammekroken blir tatt i bruk. Vi stopper opp underveis, og setter ord på inntrykkene til slutt.

Kvinne blåser i lur

Da Ole og Ingeborg var gjetere

Mai-september

Omviser er i rolle som budeie, elevene er aktive som seg selv. I det gamle bondesamfunnet hjalp barna til med stort og smått, også med stell og pass av dyra. Budeia forteller om da hun selv var barn, om kontrasten fra vinter og sultefóring i fjøset, til deilig sommer på setra -  og om det store ansvaret som gjeter. Det kunne være slitsomt, men koselig og spennende også! 

En dame holder en dukke. Dukken har en papirhatt på hodet.

Carstens verden

Februar-november

Omviser tar barna med på en sanselig og levende omvisning i museets største og mest innholdsrike innendørs utstilling. Der venter den ivrige men litt sjenerte empatidukken Carsten, og han har mye å fortelle og spørre om! Gjennom Carsten og omviser blir stort og smått i et barns liv fra "gamledager" levendegjort. Faren til Carsten har store seilskip som kommer krydder fra andre siden av jordkloden. Klarer barna å kjenne igjen duften, eller gjette hva Carsten viser fram i den runde boksen?  Når de voksne forbereder selskap, må Carsten passe på å ikke gå i veien. Likevel ser han sitt snitt til å liste seg inn på kjøkkenet... Barna lukter, synger, føler, lytter, marsjerer og gjør oppdagelser i utstillingen Tidsrom.  

Få informasjon om omvisninger og skoletilbud
ved museene i Stiftelsen Norsk Folkemuseum

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2