Hopp til hovedinnhold

Omvisninger for 5.-7. trinn

Omviserne våre heier fram nysgjerrigheten og kunnskapen til mellomtrinnselevene! Temaene blir formidlet stødig og lekent, gjennom fortelling, dialogbasert undervisning, eller elevaktivitet.

Omvisninger

Varighet: 45 min. Pris:  Kr 550,- per omvisning. Antall: Max 30 elever. Når:  På hele klokkeslett. Må forhåndsbestilles, senest to uker i forveien.

Ta kontakt for spørsmål eller bestilling: undervisning@norskfolkemuseum.no

Skoleklasser uten omvisning har gratis inngang hele året.

Hus fra Enerhaugen og Hammersborg på Norsk Folkemuseum

Byvandring på Norsk Folkemuseum

Februar-november

Fargerike, grå, små eller staselige: Hus, hager og gater i Gamlebyen er så forskjellige! Til sammen er de supre omgivelser til konkret formidling om forandringer i samfunnet og dramatiske hendelser fra 1600-tallet fram mot 1900. Bybrann, danskekonge, seilskutetid og fabrikkarbeid trigger både fakta og fantasi.  Inne i husene formidler omviseren de historiske linjene gjennom små glimt fra familie- og hverdagsliv.

To sauer som blir klødd

Gårdsliv

Februar-april

Først er elevene høyt og lavt i et av de eldste tunene, så gjør vi et kjempesprang til 1950-tallet. Omviseren oppmuntrer elevene til å se, sammenligne og beskrive den gamle bondekulturen og gårdsdrift etter industrialiseringen. Arbeidsdagen og hverdagslivet forandret seg enormt. I det lune fjøset hilser vi på dyra. Det virker gammeldags, men de nyeste hjelpemidlene her var moderne teknologi for ikke så veldig lenge siden.

Husmor på Enerhaugen henter vann ved vannposten

Menneske og bomiljø

Februar-november

Hvor mange sov i samme seng? Skiftet folk undertøy? Hvilke sykdommer var vanlig? Har maten vært forskjellig fra bygd til by? Denne omvisningen handler om sosiale og helsemessige forhold. Med "2023-blikk" er det både rart og gøy å få vite masse om hygiene, boligforhold, kjønnsroller og sykdommer fra middelalderens Setesdal til 1900-tallets Kristiania.

Omviser holder omvisning i stavkirken

Middelalder

Februar-november

Middelalderen pirrer fantasien: Svartedaudens gru og øde gårder. Folketro og hemmelighetsfulle runeinskripsjoner. Pilgrimsferd på såre føtter. Katolske helgener og høyreiste stavkirker. Hverdagsliv og høytidsfeiring for barn og voksne i årestua. Tre steder i Friluftsmuseet rammer inn formidlingen om denne rike, mørke og vakre 500 år lange perioden i norsk historie. 

Barn i Samisk utstilling

Samisk kultur og identitet

Februar-november

Klær, farger, språk, redskaper og religion er spennende innganger til samisk liv og kultur. Elevene blir kjent med samisk tradisjon og identitet fra sør til nord, og fra kyst til innland. Omviser vekker nysgjerrighet og formidler kunnskap om hvordan samiske kulturuttrykk og levekår har forandret seg - eller blitt forandret. Reindrift i dag og nomadelivet før knyttes til små og store vakre, hemmelighetsfulle og praktiske gjenstander.
Omviseren snakker også med elevene om urfolksrettigheter og naturressurser, og om mangfoldet innen samisk identitet og tilhørighet i dag. 

 

Få informasjon om omvisninger og skoletilbud
ved museene i Stiftelsen Norsk Folkemuseum

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2