- 1/1
Det nye inngangspartiet
I en transformert utstillingsbyggning vil publikum møte familier fra byborgerskap og embetsstand, og få innblikk i deres livshistorier. Dette var en sosial gruppe som gjennom sine handlinger og valg skapte nye forutsetninger for fremtiden, og bidro til å endre det norske samfunnet fram mot 1914 – en tid hvor konturene av dagens samfunn kan gjenkjennes.
Vi har valgt over 1500 kulturhistoriske gjenstander og seks autentiske stueinteriører fra vår store samling av by- og embetskultur. Disse tingene forteller om livet slik det utfoldet seg til hverdag og fest, mellom mann og kvinne, foreldre og barn, herskap og tjenere over 300 år. De gir oss dermed en enestående mulighet til å formidle kulturhistoriske endringer i stil, smak og mote, og i omgangsformer og sosiale hierarkier.
I utstillingen fletter vi fortellinger om tingene og den plass de har hatt i menneskers liv og hjem sammen til en større historie. Den viser hvordan Norge gjennom økende handel og kulturutveksling med verden utenfor var del av større globale forbrukstrender og idestrømninger. Den nye utstillingen vil derfor være en viktig del av museets mange fortellinger om Norge, og vise at det er og har vært mange måter å være norsk på.
Fortellinger
Dyder i koronaens tid
En eske fra 1600-tallet
Toneangivende Christiania-borgere flagger interesser
Gipstaket «De fire verdensdeler»
Tak formidler historie.
To gipstak fra 1600-tallet vil være det første publikum møter i «TidsRom 1600-1914».
Kirkeskipet Susan fra 1725
er en av gjenstandene som skal stilles ut i utstillingen. – her på uvanlig nært hold!
Forgylling i Leuchrommet
Interiøret til Morten og Mathia Leuch fra 1760-årene skal skinne av gull
Falskmyntnerens tak
Myntmester Meyers tak på plass i utstillingen.
Mathia Leuch – kledd til fest
Mathia var et midtpunkt i selskapsliv midt på 1700-tallet. Museet har rekonstruert en av hennes selskapskjoler.
Fortidens ansikter
Portrettet av Sophie Thaulow
Magdalena Elselenas kjole
Rekonstruksjon av barnekjole fra slutten av 1700-tallet.
«Rom i bilder»
Ida Lorentzen har latt seg inspirere av motiver fra Friluftsmuseet og fra interiører i den kommende utstillingen TIDSROM 1600 - 1914 og laget utstillingen «Historien om 12 malerier».
Artikler
Utstilling åpnet i 2009 som forprosjekt til TidsRom: