Hopp til hovedinnhold

Alice og Jacob Dybwad

Beboere i 1875

  • Alice og Jacob Dybwad, ca. 1875. Utsnitt av fotografi fra «Familien Dybwad og grene av tilknyttede familier», 1934.

I 1875 bodde «handelsborger» Jacob Emanuel Dybwad og hans hustru Alice i den «fine» hjørneleiligheten i 3. etasje i Wessels gate 15. Jacob og Alice var blitt viet i Vestre Aker kirke i 1871 av presten og eventyrsamleren Jørgen Moe. De hadde en sønn, Thomas James, født i 1875 og oppkalt etter morfaren. Det var også to tjenestejenter i huset, 23 år gamle Johanne Gurine Sørensen fra Mandal og 18 år gamle Emma Christine Olsen fra Årjäng i Sverige.

Jacob Dybwad var 27 år i 1875. Han var sønn av Bertram og Elise Dybwad. Faren var medeier i firmaet J. Dybwad & Sønner og sjef for Creditbanken, hvor også Jacob hadde arbeidet som assistent noen år tidligere. Ti år tidligere, i 1865, hadde Jacob Dybwad fortsatt bodd sammen med foreldrene og sine syv søsken, samt bestemoren og farens søsken, i Østre gate 9 i Christiania.

Alice Dybwad var to år yngre enn sin mann. Hun var eldste datter av agent Thomas J. og Elisabeth Lough. Alice var født i London, men hadde bodd i Christiania fra hun var barn.

Jacobs mor Elise, født Lange, var søster til forfatteren Alexander L. Kiellands mor, Christiane. Jacob var med andre ord Alexander L. Kiellands fetter, og Kielland omtaler Jacob og Alice i et brev til sin kone Beate, skrevet fra Paris i 1878: «… Jacob E. Dybwad, min Fætter og Bankier var her nogle Dage med sin Kone; de vare yderst venlige mod mig; vi bleve rigtig gode Venner alle tre og havde det morsomt sammen. Hvis du faar saamegen Tid tilovers paa din Hjemreise, skulde du opsøge dem i Kristiania.»