Hopp til hovedinnhold

Gjenoppføring

Fortidsminneforeningen engasjerte arkitekt T. Prytz til å lage ”Generaltegninger” av Gol stavkirke i 1882/83. Arkitekt W. Hansteen overtok arbeidet med å ta ned stavkirken på Gol og oppføre den i restaurert stand på Bygdø Kongsgård. Kun 1/3 av bygningsmaterialene fra den gamle kirken ble ansett til å være brukbare og oppfylte kravet om middelalderopprinnelse. Stavkirken ble konstruert på bakgrunn av tolkning av spor i de eldste bygningsdelene og ellers med Borgund stavkirke i Sogn som forbilde. Selve bygningsarbeidet ble utført av byggmester Torsten Torstensen og Bygdø Kongsgårds «egne Arbeidere».

  • Oscar II
    1/1
    Oscar II bekostet flyttingen av stavkirken Gösta Florman / Norsk Folkemuseum

Regnskapene fra oppføringen i 1885 er bevart, og viser at en rekke firmaer i Christiania og omegn var involvert i rekonstruk­sjonen av stavkirken. Nytt trevirke ble kjøpt både hos Lillestrøm Dampsag & Høvleri og Vækkerø Bordgaard. En kuriositet var innkjøpet av et harmonium (tråorgel) fra firmaet Cappelen, selv om dette ikke var et instrument en ville funnet i en norsk mid­delalderkirke. Dette viser at kirken ble innredet for aktiv bruk, og det ble lagt til rette for kirkesang og arrangementer i kirken.

Den 6. mars 1885 besøkte kong Oscar II og dronning Sophie den gjenreiste kirken for første gang. Morgenbladet opplyste at stavkirken var «i Anledningen festlig oplyst». Det nevnte tråorgelet ble benyttet under kongeparets besøk, da «en Koral blev afsunget med Bistand af et Harmonium, der spilledes af Organisten ved Bygdø Kapel». Kongeparet gjorde seg «bekjendt med Bygningsarbeidet og derom udtalt sin Tilfredshed». Politisk var dette en krevende tid for kong Oscar II som møtte mye motstand i Stortinget. Utviklingen av Bygdø Kongsgård med Gol stavkirke som kronen på verket var et tydelig forsøk fra den svensk-norske kongen for å bedre forholdet til nordmennene. Totalt måtte kongen betale over 15 000 kroner for gjenreisningen av stavkirken, noe som tilsvarer drøyt 1 million kroner i 2015.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1