Hopp til hovedinnhold

Hammersborg

Hammersborg var en liten forstad nord for Christiania (Oslo). Området besto av små tre-, mur- og bindingsverkshus som hang utover bergveggen, og trange, mørke smug med smutthul inn til små gårdsrom.

Hammersborg har navn etter Jens Christophersen Hammer, som eide en løkke der tidlig på 1700-tallet. Den eldste kjente bygningen på stedet var Christ kirke fra 1626. Christ kirkegård ble anlagt i 1654. Omkring 1740 ble flere hus flyttet til Hammersborg fra Hovedtangen ved Akershus festning.

Forstaden var en liten, underlig byverden for seg selv, med bratte trappeganger, bittesmå åpne plasser, en sammenslynget vev av små verandaer, brytte hustak, svalganger og utbygg. 

I 1801 bodde 26 personer på Hammersborg. 73 var under 17 år. Beboerne var arbeidsfolk og småborgere. Av den voksne mannlige befolkningen var 17 arbeidsmenn og 18 soldater. Ellers var det håndverkere av alle slag. Men det bodde også tre høkere og en kremmer på Hammersborg. De fleste voksne kvinner var registrert som hustruer, noen som arbeidskoner og noen få var tjenestejenter. Det var også kvinner som var beskjeftiget som spinnersker, syersker og vaskekoner.

Det meste av den gamle bebyggelsen på Hammersborg ble revet på 1920-tallet da Deichmanske Bibliotek og den svenske Margaretakyrkan ble oppført. 

  • 1/1
    Hammersborg torg i 1921. I bakgrunnen Trefoldighetskirken. O. Væring | Norsk Folkemuseum
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2