Hopp til hovedinnhold

Ny teknologi – ny julemat

I lang tid ble varm mat tilberedt i grua, og bakerovner fantes bare i byene og på storgårdene. Vedkomfyren med stekeovn og ringhull ble vanlig over hele landet først i siste halvdel av 1800-tallet, og den revolusjonerte matlaginga, og ga mulighet til nye matretter.

  • Julepyntet stue i «Ein norsk heim i ei ny tid – 1905»
    1/1
    Julepyntet stue i «Ein norsk heim i ei ny tid – 1905» Haakon Michael Harris

Med den nye "teknologien" fikk man nå bedre kontroll over varmen, og slapp å koke eller steke all maten i gryte over åpen ild.

Dette førte til at det oppsto nye mattradisjoner.

Pinnekjøtt og ribbe

Tilberedninga av saueribbe – pinnekjøtt – til jul kan dokumenteres tilbake til 1700-tallet. Dette kjøttet ble lagt på et nettverk av pinner i ei jerngryte.

Den «tradisjonelle» svineribba, med medisterpølser, medisterkaker og surkål, ble ikke utbredt før vedkomfyren var på plass i kjøkkenet. På 1920- og 30-tallet ble den elektriske komfyren vanlig, men førte ikke til store endringer i julematen.

Julekortet

Det første julekortet ble sendt i Storbritannia, julen 1843. Forfatteren og forleggeren Sir Henry Cole hadde ikke tid til å skrive julebrev til alle sine slektninger og venner, og ba derfor kunstneren John Horsley om å lage et kort.

Ideen spredde seg raskt bl.a. til Tyskland, og derfra også til Norge.

Utbredelsen skyldtes at det europeiske postvesenet innførte frimerket på midten av 1800-tallet.

Samtidig gjorde ny teknologi det mulig å masseprodusere fargelagte, billige tegninger. Skikkens raske framvekst hadde også sammenheng med økende mobilitet i befolkningen, noe som gjorde det vanskeligere enn tidligere å overbringe hilsener personlig.

Det første norske julekortet med sikker datering ble postlagt i 1883. Først omkring 1900 ble skikken med å sende julekort vanlig her i landet.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2