Enerhaugen og Hammersborg

To forsteder til Christianias (Oslo), henholdsvis øst og nord for byen.

  • Forstadshus fra Enerhaugen og Hammersborg
    1/1
    Fliseberget 2 fra Enerhaugen og Kanten 1 fra Hammersborg. Haakon Michael Harris / Norsk Folkemuseum

Enerhaugen

Enerhaugen var en av Christianias – senere Oslos – østligste forsteder som vokste fram etter 1814. På 1700-tallet var det noen usle husmannsplasser på haugen, som hørte under Oslo Ladegård. I 1801 var det i følge folketellingen bare noen få fattige familier der – 22 personer. Etter at trelasthandler Jørgen Young i 1815 kjøpte haugen, begynte utparselleringen, og i 1833 var befolkningen kommet opp i 850 personer.

Husene fra Enerhaugen

Hammersborg

  • Kanten 1B
    Klesvask foran Kanten 1B på Norsk Folkemuseum Håvard Bing / Norsk Folkemuseum

Hammersborg har navn etter Jens Christophersen Hammer, som eide en løkke der tidlig på 1700-tallet. Den eldste kjente bygningen på stedet varChrist Kirke fra 1626. Christ kirkegård ble anlagt i 1654. Omkring 1740 ble flere hus flyttet til Hammersborg fra Hovedtangen ved Akershus festning.

Hammersborg bestod av små tre-, mur- og bindingsverkshus som hang utover bergveggen og trange, mørke smug med smutthull inn til små gårdsrom. Forstaden var en liten underlig byverden for seg selv, med bratte trappeganger, bittesmå åpne plasser, en sammenslynget vev av små verandaer, brutte hustak, svalganger og utbygg.


Husene fra Hammersborg