Hopp til hovedinnhold

Oppvekst i Wessels gate 15

Birgitt Andersen, født i 1923 og vokst opp i Wessels gate 15

  • Birgitt bodde i hjørneleiligheten i 2. etasje. Ukjent fotograf / Norsk Folkemuseum

«Matlagingen foregikk på gass. På kjøkkenet stod en gammeldags vedkomfyr, og oppå den var det lagt en sinkplate. På sinkplaten stod tre gassapparater med tilhørende gummislanger. Gassautomaten stod høyt oppå veggen over utslagsvasken og måtte mates med tiøringer. Gassmannen kom så av og til og tømte automaten. Vi hadde også en stekeovn som gikk på gass. Det gikk fort og greit å koke på gass, men min mor forlot aldri huset uten standardbemerkningen: 'Kjenn på gassen og kjøkkendøren før dere legger dere.' Hun var livredd for gasslekkasjer. Bare i ekstra strenge kuldeperioder ble det lagt noen vedpinner i komfyren for å få litt varme på kjøkkenet. Ingen damphette.

Når det gjelder annen personlig hygiene, brukte vi store vaskevannsfat, og vi hadde også en stor sinkbalje som vi barn fikk bade i da vi var små, gjerne litt etter tur. Da jeg ble eldre, fikk jeg dusje en gang i uka på skolebadet på Bolteløkka skole, og da jeg ble svømmedyktig ble jeg en flittig gjest på Bislet bad. En enkelt gang kan jeg huske at mor tok oss med og lot oss ta karbad på Bislet bad, en helt spesiell opplevelse. Siden ble det ikke flere karbad før jeg i 1941 snek meg til å bade i badekaret hjemme hos en venninne hvis foreldre var bortreist. 

En liten revolusjon skjedde ellers nede i dohuset da det ble lagt inn lys der nede, én pære for annethvert avlukke plassert i en utskjæring i skilleveggen. Vår leilighet var for øvrig den eneste som hadde vårt eget private avlukke. Til mindre forretninger brukte vi selvsagt potter og toalettbøtter, som ble tømt i utslagsvasken …

Storvask foregikk i vaskekjelleren (bryggerhuset) med gammeldags kjele til å koke tøyet i og vaskebrett. I kjelleren var det også rullebod med stor gammeldags rulle og med rullestokker. Småvask måtte vi ta i vaskefat på kjøkkenet.»

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1