Hopp til hovedinnhold

Vi feirer kjærligheten

I juni aktualiserer vi mangfoldet i kjærligheten før og nå. Hele måneden kan du oppleve fortellinger og iscenesettelser om kjærlighet på utvalgte steder på museet.

Kjærlighetssti i Friluftsmuseet

Tidenes bryllup på Norsk Folkemuseum, brudepar på benk på Enerhaugen

Kjærlighetsstien kan oppleves på egen hånd hver dag i juni. Et kart der alle stoppene er markert deles ut i Besøkssenteret. 

 • Kjærlighet, følelser, sex anno 1769: iscenesettelse i Sagastua​, Setesdal
  Hvordan kunne kjærlighetslivet mellom kone og mann arte seg når man delte hus og hjem med seks andre personer, og privatliv ikke fantes?
 • Fantasier: iscenesettelse i Ytre Sæle, Sunnfjord
  Her finner du sanselige spor av et hotellopphold i dag. Hvilke assosiasjoner får du? Ser du spor av et flyktig møte, eller den store kjærligheten?
 • Taus kjærlighet: lydopplevelse i Nedre-Jordet, Hallingdal
  Hør kveding og få innblikk i kjærligheten som er til stede i handlinger og i alle de nødvendige tingene som ble laget for et samliv i hjemmet.
 • Fanitullen: lydspor ved Bjørnebergstølen, Hallingdal

  Et bondebryllup på 1800-tallet var ofte et tre-dagers bryllup, og juni var gjerne bryllupsmåneden. Felespill, sang og dans hørte festen til. Bryllupsfeiringene kunne ende galt. Etter tradisjonen skal det ha vært i kjelleren under huset at feleslåtten Fanitullen for første gang ble spilt av Fanden selv.

 • Svermerier og romantisk stemning: Spelemannshaugen
  En liten bortgjemt perle å trekke seg tilbake til for et beskjedent svermeri, litt småkyssing, eller til og med et frieri utendørs i det grønne.
 • Den mangfoldige kjærligheten: lydopplevelse og iscenesettelse i prestegården fra Leikanger
  Opplevelsen inviterer til refleksjoner og sanselige opplevelser i møter med den mangfoldige kjærligheten.
 • Sanselig kjærlighet: Blomster i Den engelske og franske hagen.
  «Kyss meg over gjerdet», «Brennende kjærlighet», «Kjærlighetsurt», rose, og peon er fem blomster som forbindes med kjærlighet og som kan oppleves på ulike steder langs kjærlighetsstien.
 • "Marry Me": en Ja-benk i Lindealléen i den franske hagen
  Det perferkte stedet for et frieri?
 • Kjærlighetsbrev: i Lysthuset i Den engelske hagen
  Tradisjonen med å skrive kjærlighetsbrev er mange hundre år gammel. Skriv gjerne ditt personlige kjærlighetsbrev her i Lysthuset.
 • Turtelduer: Dueslaget i prestegårdshagen
  Dueslaget er dueparenes hjem, et permanent sted å vende tilbake til, for beskyttelse og kjærlighetsliv. Duekurr er lyden av evig og trofast kjærlighet. 
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1